Efter gruppsamtalet “Låna en poly” kände jag att jag behövde gå en grundkurs i “poly for dummies”. Tack och lov så var Polyföreningen och andra polyamorösa personer där för att utbilda mig på plats och prata om hur polylivet faktiskt är.

Tina

Tina, 35, Stockholm.

Lever du i en polyrelation?

– Ja, jag har två personer som jag kallar för partners men bor ensam. Sen har jag en till relation där vi är vänner men har en slags dejting dynamik. Jag är även inne på tinder och kikar ibland, men väljer att bara dejta personer som är uttalat icke monogama.

Vad fick dig att inse att du är poly?

– Det var 2009 när jag var 22 år. Jag pratade om det med en vän och förstod att det är en del av min identitet att bli kär i flera personer åt gången. Sen dröjde det inte länge tills jag och min polare inledde en öppen relation tillsammans.

Hur har ditt liv förändrats sedan dess?

– Jag har gjort en lång resa och haft många olika sorters relationer. Som bisexuell träffar jag personer av alla kön. Jag började med att ha en primärpartner och värdesatte den relationen mer än andra. Men det har förändrats nu, idag värdesätter jag alla relationer lika mycket.

Är det en fråga om sex, kärlek eller båda? Eller kanske något annat?

– Jag har haft både kärleksrelationer där vi inte har haft sex och även varit i olika sexuella relationer där vi inte är kära i varandra. Jag är öppen för allting.

Blir du svartsjuk?

– Jag blir både svartsjuk och avundsjuk. Men att vara poly har lärt mig att hantera alla spektrum av känslor. När jag var monogam var svartsjuka ett kriterium när jag älskade någon men så är det inte längre.

Vad är det bästa med att vara poly?

– Det bästa är att det inte finns en strikt mall att leva efter. Inom monogamin finns det många ideer, strukturer och förutfattade meningar, som till exempel “det här räknas som otrohet och det här räknas inte som otrohet”. Som poly skapar man sin egen väg.

Vad är det värsta? (om det finns något det vill säga)

– Det värsta är att tiden inte räcker till. Det måste ju finnas tid för att ta hand om och vårda relationer.

Finns det många queera inom poly-communityt?

– Absolut, många tror att det är en heteronormativ konstellation men så är det inte. Det finns en konstellation av folk som är queera, kinky, lajvare och alla möjliga människor. Men folk går in i varandra i den här gemenskapen och det är inte alltid alla som syns.

Dina tips till den som är intresserad av polylivet?

– Gå med i Facebook-grupper, Instagram och följ Tiktok-konton. Hitta folk att connecta med. Så började jag.

Sabina

Sabina, 35, Stockholm 

Lever du i en polyrelation?

– Jag är poly och lever i en relation med en man som också är poly. Men vi är inte ihop på det sättet, vi kan pussas när vi ses men vi ses inte så ofta längre.

När insåg du att du var poly?

– Jag är uppvuxen med två mammor och när vi var på Pride sa de åt mig att hitta några i min egen ålder att hänga med. Då var jag 17. Rätt som det var sprang jag in i en tjej som skulle komma att bli min första flickvän. Hon var en öppen relationsanarkist och introducerade polyamorositet till mig och på den vägen var det, berättar Sabina och fortsätter:

– Alla relationer jag har haft sedan dess har varit öppna och med åren har jag träffat fler polyamorösa personer, till exempel här på Pride House.

Hur har ditt liv förändrats sedan du blev poly?

– Jag har alltid varit poly (skrattar). Från och med min första relation. En gång dejtade jag en kille monogamt, men så var jag ute på krogen och strulade med någon annan. Då sa min kompis att jag inte fick göra så. Jag förstod inte hennes tankar alls. Jag vill aldrig säga nej till kärlek om den kommer och begränsa mina känslor.

Är det en fråga om sex, kärlek eller båda? Eller kanske något annat?

– Sex är inte så viktigt för mig. Jag blir inte jättelätt attraherad av folk så det är mest kärlekskänslorna jag inte vill begränsa. Men såklart att jag kan ha sex med flera också.

Göran och Kattis

Göran, 50 och Kattis, 30, Stockholm

Lever ni i polyrelationer?

Göran: Jag är poly men är för närvarande inte i en relation.

Kattis: Jag är poly och har flera relationer.

När insåg ni att ni var poly?

Göran: Jag levde monogamt med en tjej och hon ville prova någonting annat. Sedan 2004 har jag varit poly och har sedan dess varit engagerad i polyfrågor.

Kattis: Jag insåg att jag var poly 2017. För mig är det konstigt att bara få vara förälskad i en person.

Vad har ni för läggning?

Göran: Jag är straight tills motsatsen bevisats och utesluter inget tills jag ligger i graven. Efter jag blev poly blev jag mer insatt i regnbågsvärlden.

Kattis: Jag träffar både tjejer och killar. Jag är inte asexuel men jag tycker att sex är mindre intressant.

Är det en fråga om sex, kärlek eller båda? Eller kanske något annat?

Kattis: Det finns lika många svar som det finns polymarousa, asexuela, icke amorösa och så vidare. Det är olika för alla.

Hur är det med svartsjukan i en polyrelation?

Göran: När jag levde i ett monogamt förhållande var jag mycket mer svartsjuk. Om någon var intresserad av min tjej var jag rädd att förlora henne men som poly finns inte den rädslan.

Kattis: Jag blev faktiskt mer svartsjuka när jag blev flersam då jag ställdes inför många faror jag inte tidigare hade. Det har ju också tvingat mig till personlig utveckling vilket jag är tacksam för.

Vilka är nackdelarna med att vara poly? (om det finns några det vill säga)

Göran: Dumma frågor och fördomar. Som till exempel “att vara poly är bara en ursäkt för att få ligga runt”. Ligga runt kan man väl göra även om man inte är poly?

Kattis: Kalender-kaoset. Och frågor om ens sexliv.

Stöter ni på många queera som är poly?

Göran: Ja det finns väldigt många poly som är bi och homo. För många är poly en inkörsport till regnbågsvärlden. När jag och min föredetta flickvän öppnade upp vårt förhållande var det för att hon var nyfiken på kvinnor.