Om du tycker det är festlig stämning inuti Pride Park bör du ta en titt utanför. Där är det minsann fest. Ett gäng på ungefär 15 pers sitter och firar på en kulle – en tradition sedan nio år tillbaka.

– Förr i tiden brukade vi köra drinkyparty hemma hos Harry och Peter innan schlagerkvällen drog igång. Men när Pride Park flyttade till Östermalms IP har vi istället valt att sitta utanför.

Vilka är ni egentligen?

– Vi är ett skönt gäng människor som är här för att fira Pride, picknicka och hänga tillsammans. Kompisar som gillar varandra.

Sällskapet har lärt känna varandra allteftersom och Gustav är som de beskriver det “spindeln i nätet”.

– Gustav har fört ihop oss varje år. Vi hänger i olika konstellationer men det är han som alltid samlar ihop oss på olika event. Det är en sådan glädje att komma hit varje år och hänga med de man älskar.

Är ni glada heteros, queera eller lite av varje?

– Vi är en salig blandning av allt. Men viktigast av allt – vi är människor. Vi alla har ett väldigt gott förhållande till regnbågscommunityt.

Hur kommer det sig egentligen att ni sitter utanför och inte går in?

– Nej men det här är bara förfest, vi ska in i parken! De flesta av oss i alla fall.

Ni som väljer att inte gå in i parken – hur kommer det sig?

– Jag går inte in i parken på grund av att jag inte har lust. Både surrogatmamma-gruppen och Kinkykvarteret tar bort lite av trevnaden för mig.

Varför?

– Jag tycker det är ganska solklart. Jag tycker inte att man ska kunna handla med kvinnor och barn. Man ska inte kunna köpa någons kropp. Och Kinkykvartet tycker jag vara tar utrymme och fokus från att “all kärlek är bra kärlek”. De kan vara överallt, varför ska de vara just här?

Först tänkte jag fråga om det var ett statement. Om ni tycker Pride har kommersialiserats för mycket?

– Nej men det är för dyrt (skrattar).

Var ni här igår?

– Jajjemensan. Vi får ju inte missa något på Pride! Det är den viktigaste veckan på året.