QX har tidigare skrivit om att AFS fått tillstånd att hålla sitt valmöte idag i Rålambshovsparken i Stockholm. Samma dag som den första Prideparaden på tre år ska hållas, och bara ett hundratal meter från paradens startpunkt.

AFS har slagit upp sina tält i den lite avskilda amfiteatern och preppar för valupptakten som startar kl. 14. Om bara någon timme kommer inbjudna högerextrema talare kliva upp på scenen. Nationalistiska bandet Ultima Thule har också bjudits in. Än så länge lyser bänkarna tomma. Den enda musiken som hörs är ”I’m coming out” som Boulebar i närheten kör på hög volym.

Bara över kullen är Rålis annars fyllt av förväntansfulla Prajdare som bättrar på sminket och barnfamiljer som laddar med picknick i gräset innan paradens avgång. Polisbilar skymtar mellan träden men polisernas närvaro är inte påtaglig i parken just nu.

Jag passar på att fråga hur folk känner inför AFS närvaro bara runt hörnet.

– Jag tycker det är lite märkligt att de behöver vara just här. Jag vet inte hur de där tillståndsprocessen går till, men de kunde väl ha valt någon annan plats i stan och inte just vid paraden. Men jag känner mig trygg, säger Stefan som ihop med Stockholm Frontrunners övar på sin paradrutin.

Bug, Molly och Lina

Kompistrion Bug, Molly och Lina är regnbågspiffade och redo för att gå i paraden. Men de är också kritiska till AFS närvaro:

– Jag förstår inte riktigt hur de fick tillstånd. Jag är också väldigt mycket emot dem som organisation och förstår inte hur de kan finnas. Free speech och så, men de säger öppet kränkande saker, säger Lina.

Känner du dig trygg med att gå i paraden idag?

– Jag är ganska tuff som stått ut med mycket homofobi. Hade jag varit yngre hade jag definitivt varit orolig. Nu tror jag inget kommer hända, men det kändes konstigt att komma hit och se poliser överallt. Det känns allvarligt.