Klockan 16.00 idag torsdag började debatten om en ny äktenskapslag i den franska Senaten. Efter en turbulent debatt i Nationalförsamlingen tidigare i år antogs regeringens förslag till att även par av samma kön skall kunna ingå äktenskap och kunna prövas som adoptivföräldrar.
Men motståndet har fortsatt varit intensivt från högeroppositionen med bitvis våldsamma demonstrationer och när nu Senaten påbörjar sin diskussion är det med 280 ändringsförslag och 3 procedurfrågor från främst högeroppositionen.
Från kommunistpartiet och de gröna har frågan om assisterad befruktning lyfts upp i Senaten där man vill att detta skall vara möjligt att få tillgång till även för gifta samkönade par. Detta ställer dock inte socialisterna i regeringen upp på, utan vill studera frågan vidare.
Högeroppositionen antas enligt den franska gay-tidningen Têtu öppna frågan om att det skall genomföras en folkomröstning, ett krav som framförts allt mer högljutt på Frankrikes gator vid anti-homoäktenskapsdemonstrationerna. Têtu noterar att även om regeringen och vänstern har majoritet i Senaten så kommer det inte bli lika enkelt att driva igenom lagen som det var i Nationalförsamlingen. Om hela vänstern ställer sig enade bakom ett förslag så har man 6 rösters övervikt.
Jean-Pierre Chevènement, ledare för radikala vänstergrupperingar inom RDSE överväger att lägga ner sina röst samtidigt är det även på högerkanten flera ledamöter som antas gå emot sin partigrupp eller avstå från att rösta.
Debatten kommer att pågå till nästa vecka då beslut väntas den 12 eller 13 april.
På Qruiserbloggen ”Marie du Suede” finns inlägg från debatten i Nationalförsamlingen som på svenska sammanfattar den franska diskussionen.