”De tog ifrån oss vår trygghet”

– Tre maskerade killar kommer upp bakom oss utan att vi märker något. De tog tag om våra axlar och väser ”Era bögjävlar” och så börjar det sparka och slå, berättar tidigare riksdagsledamoten och verksamhetschefen på West Pride Tasso Stafilidis för QX. Tasso och hans vän Alexander blev påhoppade och misshandlade när de var på besök i Aten.

Tasso och vännen Alexis åkte ner till Grekland över Påsken för att se nypremiären av musikalen/rockoperan Demonerna med Anna Vissi i huvudrollen. Det som skulle vara en trevlig semester slutade med ett hatbrott. De båda vännerna skulle skynda sig till hotellet efter föreställningen för att packa och åka till flygplatsen. Tasso tyckte att det var en kort promenad medan Alexis ville åka taxi. Alexis lät sig övertygas om att promenera.
– Vi var glada och sjöng på sånger från föreställningen. Då dök de svarta skuggorna upp bakom oss och slog ner oss.

– De väste ”paliopoustides”, bögjävlar på grekiska. Alexis blir upptryckt mot en kioskväg och blir sparkad och slagen. Jag minns bara hur jag sparkas ner, faller framåt och får sparkar emot mig när jag ligger ner. Sedan minns jag inget mer förrän jag åter befinner mig på fötterna, skrikandes efter polis. Alexis hade lyckats slå sig fri och sprang bort och skrek och detta skrämde förövarna. Antagligen lämnade de mig och gav sig iväg först efter Alexis och sedan bort. Till Alexis hade de också sagt att de ville ha hans mobiltelefon.

Tasso hade tappat medvetandet i några sekunder och när han föll var han i chocktillstånd. Alexis försökte lugna ner honom och han såg att Tasso blödde så Alexis försökte lugna ner situationen.

– Det var fruktansvärt. Jag blev livrädd och uppfattade bara de svarta skuggorna av förövarna. Precis som när någon bara ska skrämmas på skoj och så visar det sig att det är på riktigt. Jag skrek rakt ut och det kanske triggade det dem till att börja slåss direkt för att tysta oss. Jag som varit hotad till livet för mitt engagemang sedan jag var 15 års har länge räknat med risken att utsättas för våld. Men jag har aldrig tidigare utsatts för fysiskt våld. Nu blev detta verklighet men i en situation där de som gjorde detta inte kan ha vetat vem jag eller Alexis var. Nu lyckades de på ett tiotal minuter ta ifrån oss vår trygghet och skrämma mig rejält.

De två såg några poliser på motorcyklar som de berättade för om vad som hänt. MC-poliserna körde genast iväg för att försöka få fast förövarna.

– Vi gick till vårt hotell och ringde efter polis och ambulans. Hotellreceptionisten var fantastisk. Han tvättade mig i ansiktet och plåstrade om mig tills ambulansen kom. Snart stod tre polisbilar utanför och sedan kom ambulansen. Efter en stund kom även MC-poliserna tillbaka och konstaterade att de inte hade hittat någon.

Gjorde du en polisanmälan?
– Ja, poliserna tog en anmälan och ville att vi skulle följa med till polisstationen för att lämna vittnesmål och redogörelser. Men jag har ingen aning om hur reaktionerna hade varit om vi hade hävdat hatbrottet direkt och varit öppna som bögar. Jag är rädd för att reaktionerna då inte hade varit de bästa. Likaså höll jag tyst om mitt förflutna som svensk riksdagsledamot.

Efter omständigheterna mår Tasso rätt så bra, berättar han.
– Jag läker dessutom bra. Alexis har några bulor och ont efter sparkar och slag över hela kroppen. Jag har ett hack i pannan och några småsår i ansiktet samt skrapsår på armbåge och knä. Dessutom bulor i ansiktet och huvudet, två skadade tänder och öm över kroppen där de sparkat och slagit. De ytliga såren kommer säkert att lämna ärr efter sig men det jobbigaste har varit minnet av händelsen och den skräck jag kände när förövarna dök upp från ingenstans som tre monster. De tog ifrån oss vår trygghet och det faktum att inget stals stärker nu slutsatsen att det var ett hatbrott. Grekland är ju trots allt ett av de mest homofobiska länderna i Europa.