Som väntat röstade även Senaten för att göra de möjligt för samkönade par att ingå äktenskap. 179 röstade för och 157 mot och fem senatorer från högeroppositionen röstade rör reformen.
Sedan tidigare har Nationalförsamlingen röstat för lagändringen med en klar majoritet. I sommar antas de första paren att kunna gifta sig efter ännu en runda i parlamentet och motsvarigheten till Lagrådet.
Protesterna har varit hårda från katolska kyrkan och olika högergrupperingar. Från hbt-rörelsen rapporteras att det homofobt motiverade våldet ökat kraftigt som följd av den tidvis uppskruvade debatten.

Wilfred de Bruijn misshandlades svårt i söndags, ett exempel på det ökade antihomosexuella våldet i Frankrike

I söndags misshandlades den nederländske medborgaren Wilfred de Bruijn svårt. de Bruijn arbetar som bibliotekarie i Paris och när han under onsdagen gick ut offentligt med händelsen spreds bilder av honom via sociala medier och blev ett visuellt exempel på det våld som homosexuella utsatts för.
I helgen spred en miltant antihomosexuell gruppering bilder på hur de vandaliserade ett hbt-center i Paris. Videon avslutas med att aktivisterna sätter på sig vita masker som olika högerextrema grupperingar visat sig med vid aktioner i Frankrike senaste tiden.

Se de högerextrema gruppernas film från hur de vandaliserar HBT-centret