Stockholms arbetarkommuns ordförande Veronica Palm meddelade under lördagskvällen, efter ett ”krismöte” att man uppmanat Omar Mustafa att lämna sin plats i den socialdemokratiska partistyrelsen.
– Situationen blev ohållbar, sa hon i mediakommentarer och säger samtidigt att hon är skrämd över den islamofobi hon mött under veckan som gått.
Tidigare under lördagen hade partiledaren Stefan Löfvén ställt ultimatum: antingen partistyrelsen eller ordförandeposten i Islamiska förbundet, inte bägge samtidigt.
– Ska man vara förtroendevald i vårt parti ska man stå upp för våra värderingar till 100 procent, det får inte finnas en millimeter av tvivel, sa han till TT och hänvisade främst till Islamiska förbundet syn i jämställdhetsfrågor.
Under lördagen uttalande HBT-socialdemokraternas ordförande Anders Selin att partiet aldrig skall kompromissa om att ”alla är lika värda och ska ha samma rättigheter” och att det inte överensstämmer med att ”gång efter annan bereda plats för människor som hotar och sprider hatpropaganda mot homosexuella”.
– För oss är det oacceptabelt med en ledande partiföreträdare som inte i både ord och handling står upp för våra mest grundläggande värderingar, sa Anders Selin i uttalandet och uppmanade Mustafa att lämna sitt uppdrag.
I en skriftlig kommentar till sitt beslut att göra så förklarar Mustafa:
Partiledningen menar att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater.

Läs tidigare artikel:
Hård kritik mot Omar Mustafa