Så här säger Mohamed Omar i Aftonbladet, den 21 april 2009: ”Islam har kommit för att hjälpa västvärlden ur feminismen och homosexualiteten och andra sjukdomar. Islam är botemedlet.”

– Jag står inte för det i dag. Jag vet inte om jag någonsin har gjort det. Jag hade några år då jag mådde väldigt dåligt och var ångestfylld. Jag ville vara en god muslim och säga det som ansågs vara rätt.

36-åriga Mohamed Omar som bor i Uppsala kallade sig islamist, och spred både judehat och homofobi.
– Jag ville bli accepterad av andra muslimer och känna gemenskap. Eftersom jag är uppvuxen utan far blev många i moskén mina fadersfigurer och jag ville bli beundrad av dem. Jag var rädd för att bli utfryst. Men i dag har jag brutit mig fri från år av ångest.

Eftersom han tycker att det finns ett behov av mötesplatser där alla är välkomna startar han nu en homovänlig moské. En plats där man ska kunna mötas på lika villkor.
– Kvinnor och män ska inte vara åtskilda och det ska inte spela någon roll vem du älskar. Dessutom måste det finnas mer utrymme för diskussion och samtal. Och andra tolkningar av islam. De moskéer som finns i dag är ganska tråkiga.

Kultur, musik och poesi ska vara naturliga inslag och meditationskvällar kommer att anordnas. Lokalen ska vara orientaliskt inredd.
– Vi gillar den andliga delen och vi vill ha kuddar och rökelser.

Var de ska husera vet de ännu inte riktigt, men förmodligen blir det i en ganska anspråkslös kvarterslokal. På tisdag grundar han och hans vänner föreningen. De kommer att betala lokalhyra med pengar ur egen ficka, men ska senare söka föreningsbidrag.

Hur får ni in hbtq-inriktningen?
– Många av mina kompisar är hbt-personer. De kan få berätta hur det är att vara både muslim och hbt. Man kan också bjuda in homovänliga imamer. Tyvärr är det så att 99,9 procent av alla strikt religiösa är mot homosexualitet.

Mohamed Omar menar att icke heterosexuella personer som går till den befintliga moskén i Uppsala blir utfrysta.
– Homosexuella är tyvärr en förtryckt grupp. Det är mycket grupptryck och det är viktigt att man tror och tycker på ett visst sätt. För mig är det i stället viktigt med tolerans, även om de inte tycker att jag är en bra muslim.

Vilka är de?
– De som säger sig vara rättrogna. Jag har blivit kallad både förstörd och djävul.

Han beskriver en verklighet där det för många som kommit till Sverige är väldigt svårt att bryta familjemönstret och där rykte och heder är viktiga saker att tänka på. Ardeshir Bibakabadi, som driver en hbtq-verksamhet för personer med invandrarbakgrund i Göteborg, håller med.
– De riskerar att bli helt osynliga. Många har en stereotyp bild av homosexuella och det finns inte så många förebilder. De som syns är Babsan och Jonas Gardell.

Ardeshir har haft planer på att starta en homomoské. Men brist på pengar har gjort att han fått lägga planerna lite på is.
– Det behövs verkligen fler mötesplatser för homosexuella ,som har en annan bakgrund än svensk. Tyvärr glöms också kvinnorna bort.

I dagsläget är det mer en 10 000 som läst Mohamed Omars blogginlägg om att han ska starta moskén.
– Många har varit positiva. Men det är samtidigt lite läskigt att så många har läst, eftersom det finns folk som kan bli provocerade. Fast jag hoppas och tror inte att vi blir attackerade, för det finns homovänliga moskéer i andra länder också, och där har inget hänt.