Den danska Sundhedsstyrelsen har idag meddelat en ny strategi för att minska smittspridningen av apkoppor. Tidigare har grannlandet haft samma strategi som Sverige har: Ringvaccination, vilket innebär att endast personer som exponerats för smittan genom att ha haft nära kontakt eller sex med en person som bekräftats smittad erbjuds sprutan.

Men under de senaste sex veckorna har antalet bekräftat smittade i Danmark sjudubblats vilket fått Sundhedsstyrelsen att tänka om.

”I det nuvarande utbrottet löper män som har sex med män och som har flera och växlande partner en särskild risk att bli smittade. Det är därför de erbjuds vaccination” skriver de i ett uttalande. 

– Tyvärr har vi ett ökande antal personer som är smittade med apkoppor i Danmark. Vi skulle väldigt gärna ha fått ner smittan och skydda dem som är mest utsatta. Utöver vårt stora fokus på förebyggande åtgärder, isolering och enklare tillgång till testning, ändrar vi därför nu även vaccinationsstrategin. Vi vill ge bättre skydd till dem som löper störst risk att bli smittade, säger Helene Probst som är biträdande direktör för Sundhedsstyrelsen.

Vaccination mot apkoppor görs med det gamla smittkoppsvaccinet Jynneos, även kallat Imvanex som endast produceras av det danska företaget Bavarian Nordic. Vaccinet tas i två doser med minst 28 dagars mellanrum för att ge ett fullgott skydd.

Enligt Sundhedsstyrelsen kommer den breda vaccinationen av män som har sex med män att kunna påbörjas i slutet av denna vecka.