Det kristna nätverket Sista Tiden har bokat in två ”före detta homosexuella” att hålla föreläsningar under flaggen HBTQ – Kan man välja?. På evenemangets Facebook-sida framgår det att föreläsningarna är gratis. För en hundralapp bjuds deltagare på både lunch och kvällsfika medan personer under 20 år kan känna sig extra välkomna då de utlovas gratis mat.

Föreläsarna som ska tala är Samuel Jacobson som enligt eventsidan växte upp som muslim och homosexuell och dämpade sin ångest med prostitution, medicin och droger – ”Men allt förändrades när han mötte Jesus”.

Den andra föreläsaren är den kända predikanten Wayne Blakely som är en flitig amerikansk föreläsare som ”valde Jesus framför HBTQ-kulturen”.

Initiativtagare bakom eventet är SVT:s tidigare meteorolog Joel Mellin, kanske mest känd för att ha glömt dra upp gylfen när han läste vädret sommaren 2016 och för att ha stämt staten Israel efter att han suttit fängslad på flygplatsen i tre dagar i samband med en semesterresa 2014. Ett mål som han förövrigt vann.

Men nu är evenemanget i gungning efter att föreningen Grenna Kulturgård har sagt nej till att ha föreläsningarna i sina lokaler den 2 till 3 september eftersom de inte kan stå för innehållet, rapporterar Jönköpings-Posten.

Till P4 Jönköping kommenterar Joel Mellin att deras evenemang avbokats.

– De har rätt att välja om vi ska få vara i deras lokaler. Och det är inga problem utan då får vi fråga någon annan istället om det går bra, säger Mellin.

Vidare säger Mellin att han anser att ”man hör väldigt mycket RFSL och RFSU:s sida av det hela” medan de kristna församlingarnas tankar kring temat inte kommer fram.

– Vill man vara hbtq-person så har man rätt att välja att vara det. Men om man vill ha till exempel hjälp med att man inte vill leva så, så ska man också kunna leva på ett annat sätt då, säger Mellin.