I november 2021 valdes den republikanske politikern Glenn Younkins till guvernör i delstaten Virginia i USA. Hans motståndare, demokraten Terry McAuliffe (som var guvernör i Virginia 2014-2018) kallade Younkins under kampanjandet för ”den mest homofoba kandidaten i delstatens historia”. Om McAuliffe hade rätt är en tolkningsfråga. Men Younkins har i en intervju med AP till exempel sagt att han tycker att samkönade äktenskap är fel men att han står bakom det eftersom lagen accepterar det.

Förra veckan kom den relativt färska guvernören med ett uttalande som har lett till stora rubriker. På frågan om skolor borde outa elever vars könsidentitet inte följer normen eller inte överensstämmer med elevens biologiska kön ger guvernören tummen upp.

”Jag tror att alla vet var jag står i den här frågan: Föräldrar är betydelsefulla. Föräldrar bör stå längst fram i alla dessa diskussioner. Jag tror starkt på att lärare och skolor har en skyldighet att se till att föräldrar är välinformerade om det som händer i deras barns liv”.