I juli greps en man av maldivisk polis anklagad för prostitution och samkönat sex. Enligt LGBTQ Nation ska mannen ha filmat när han hade sex med män och genom dessa filmer har polisen identifierat sammanlagt 38 personer som de svär ska åtalas för samkönat sex.

Tre av de identifierade männen från filmerna har redan gripits och sitter anhållna i väntan på rättegång. Ytterligare 18 män från filmerna har fått sina pass indragna för att hindra dem från att lämna landet och deras arbetsgivare har blivit informerade om att de är misstänkta för samkönat sex, rapporterar LGBTQ Nation.

Human Rights Watch skriver om gripandet av de fyra männen som nu sitter frihetsberövade och uppmanar landet att lägga ner åtalen och anklagar razzian för att vara ”politiskt motiverad” med syfte att behaga extremistgrupper i landet.

”Maldiviska myndigheter bör omedelbart lägga ner de orättfärdiga och uppenbart politiskt motiverade utredningarna, och istället följa den internationella standarden för rättsligt skydd. Regeringen bör avskaffa de lagar som kriminaliserar frivilligt samkönat sex och diskriminerar hbtq-personer, migranter och turister”.

I Maldiverna är samkönat sex straffbart med upp till åtta års fängelse och 100 piskrapp.