Måndag den 12 september till söndag den 18 september ska Euro Pride 2022 hållas i Serbiens huvudstad Belgrad. Det här blir första gången som ett land i Balkan agerar värd för den massiva Pridefestivalen.

Årets festival markerar 20 år sedan Serbien hade sin första Pride som slutade i en katastrof där högerextremister attackerade deltagare som lämnades utan skydd från polis. Pride-attacken resulterade i att över 40 personer skadades. Något som Belgrade Pride mindes när de valde Euro Pride-slogan som är: It is time.

Men en som uppenbarligen inte tycker att tiden är nu att ta ett steg mot alla människors lika värde och rätt att älska är den socialt inflytelserika serbisk-ortodoxa biskopen Nikanor Bogunović som i ett tal till uppmanade allmänheten att använda sina vapen mot Euro Pride-deltagarna i september, vilket Pink News har rapporterat om.

”Euro Pride-deltagare kommer att ta sig till Belgrad för att stoltsera och vanhelga staden Belgrad, Serbiens heliga stad. Vi höjer våra röster mot sådant folk”

”Jag kommer att förbanna alla organisatörer och deltagare för något sådant. Jag kan inte göra mycket. Om jag hade haft ett vapen skulle jag ha använt det. Jag skulle ha använt den kraften om jag bara hade den, men det har jag inte” översätter Balkan Insight delar av biskopens utspel som filmades och spreds på nätet.

Flera människorättsorganisationer har fördömt uttalandet. Bland andra Civil Rights Defenders Europachef Goran Miletic som kallar det för ”hattal riktat mot hbtq-communityt”.