Politikern Scott Esk, 56, kandiderar för republikanerna i Oklahamo men har haft några svajiga veckor efter att uttalanden och filmer där han reflekterar kring homosexuella handlingar florerat på internet, rapporterar LGBTQ Nation.

Det hela började med att Esk kommenterat ett Facebook-inlägg om påvens uttalanden om att han ”inte kan döma homosexuella”. I kommentarsfältet delade Esk stycken ur romarbrevet om vilka synder som förtjänar dödsstraff. Då bad en användare honom att förtydliga huruvida han menade att homosexuella borde avrättas, genom till exempel att stenas till döds.

”Jag tycker att vi absolut har rätt att göra det. Att som nation ignorera vad som förtjänar dödsstraff är slarvigt” svarade Esk.

När han senare ifrågasattes av media om kommentaren försvarade han uttalandet med att dödsstraff implementerades på homosexuella enligt det Gamla testamentet, vilket han menade var en direktlag från Gud.

I en film publicerad 2015 förklarade han sitt resonemang ytterligare.

”Alla kristna borde kunna säga vad som är rätt och vad som är synd. Om vi inte gör den åtskillnaden kan vi inte hjälpa folk”.

I en annan film publicerad samma år resonerar han kring uppmärksamheten som hans kommentarer fått.

”Gör det här mig till en homofob? Kanske enligt vissa. Men enligt mig och många andra gör det mig helt enkelt till kristen. Kristna tror på biblisk moral”.

Idag ska Oklahomabor rösta. Och inför valet har The Oklahoman tagit upp politikerns historia. I artikeln framkommer det att Esk inte vill svara på frågor om sina utspel och ger endast som förklaring att ”media inte är hans vänner”.