Den stora valsnackisen idag är sannerligen att Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har gett sig ut på kärnkraftsturné.

Tidigare idag klev energipolitiska talespersoner från samtliga av de fyra högerpartier ombord på den specialdesignade blå bussen med turnéns slogan på sidorna: Ny Energi för Sverige. Bussen ska besöka Sveriges tre kärnkraftverk. Snabbt efter nyheten släpptes kom kritik inifrån Liberalerna om att partiet kampanjar med Sverigedemokraterna. Partiledaren Johan Pehrson sa dock i en kommentar till Aftonbladet att ”det inte är en kampanj” eller ”gemensam valturné” utan ett besök på Forsmarks kärnkraftverk.

Nyheten om bussen med M, SD, KD och L fick skolministern Lina Axelsson Kihlblom att kritisera Liberalerna och Johan Pehrson på Facebook.

”För några veckor sedan gick Johan Pehrson i Pridetåget. Det var då. Idag stiger Liberalerna istället på en gemensam kampanjbuss med Sverigedemokraterna. Det är ryggradslöst” skriver Axelsson Kihlblom som i en video anklagar partiledaren för att ”sälja ut Liberalernas historia om att vara en allierad till hbtqi-rörelsen”.

”Jag är inte bara skolminister. Jag är även en transperson. Jag förstår inte hur liberalerna ett parti som historiskt varit den borgerliga garanten mot högerextremismen nu vill vara garanten för att Sverigedemokraterna ska få tillgång till regeringsmakten. SD har rötter i nynasismen det vet vi alla, och har motverkat hbtqi-rättigheter. I riksdagen har de röstat emot i princip alla reformer som drivits igenom på området. Bara här om veckan uppmanade en SD-politiker oss alla att ifrågasätta den homosexuella livsstilen

Jag tycker att det är höjden av ryggradslöshet när Johan Pehrson sedan låtsas vara förfärad över rasistiska uttalanden från Sverigedemokrater när man samtidigt tänker släppa in dem i regeringssamarbetet. Du vet att dessa uttalanden bara är toppen av ett isberg.

Johan Pehrson, vad är det för samhälle du medverkar till? Varför säljer du ut Liberalernas historia om att vara en allierad till hbtqi-rörelsen och en motståndare mot fascismen?  Varför tar du bort valfriheten att få vara den man är?” säger hon i filmen.

HBT-Liberaler: ”Attackerar för att flytta fokus”

HBT-Liberalers förbundsordförande Carl Otto Engberg vill inte kommentera hur han själv ser på bussturnén innan han har ”all information på bordet”. Men säger att skolministerns kritik är ett försök att flytta fokus från sakfrågorna.

”Axelsson Kihlblom (S) står bakom åtta års passivitet på hbtqi-området. Hon står bakom en av communityt starkt kritiserad könstillhörighetslag. Hennes hbtqi-förbund vill gå längst i Sverige i att motarbeta att fler regnbågsfamiljer ska kunna bli till och det har tagit sex år och två stora mediala granskningar för regeringen att överväga ett förbud mot omvändelseterapi” säger Carl Otto Engberg (L) och fortsätter:

”Att Axelsson Kihlblom genom att attackera vår partiledare försöker flytta fokus från sakfrågor är därför inget konstigt. HBT-liberaler och Liberalerna kommer alltid att stå för motsatsen till Sverigedemokraternas politik på hbtqi-området. Jag tror att alla som följt Liberalernas historiska arbete för hbtqi-personers rättigheter känner sig trygga med att det är med Liberalernas politik vi kommer se en regnbågsoffensiv framöver”.

Energipolitisk talesperson för Liberalerna Arman Teimouri kommenterade även han reaktionerna på bussturnén på Twitter och menade att andra partier försöker skifta fokus.

QX har sökt Johan Pehrson.