I januari skickades inbjudningar ut till alla partiledare för de politiska partier som finns representerade i riksdagen. Statsminister Magdalena Andersson, Moderaternas Ulf Kristersson, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, Kristdemokraternas Ebba Busch, Centerpartiets Annie Lööf, Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, Liberalernas  Johan Pehrson och Miljöpartiets Märta Stenevi. På lördag går hbtqi-debatten av stapeln men endast den sistnämnda partiledaren – Märta Stenevi (MP) har tackat ja.

Fyra partier skickar istället andra representanter. Från Socialdemokraterna deltar finansminister Mikael Damberg. Från Moderaterna deltar Tobias Billström som är gruppledare i riksdagen. För Centerpartiet kommer vice partiordförande Martin Ådahl. Vänsterpartiet representeras av partisekreteraren Hanna Gedin och från Liberalerna kommer vice partiordförande Fredrik Malm.

Från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skickas ingen representation till West Prides hbtqi-debatt.

– Jag är så klart besviken över att partiledarna inte lyckats prioritera Göteborg och Västsverige, inte minst för den fantastisk resa Göteborg gjort från att vara sämst i Sverige till att sedan 2014 vara den bästa hbtq-staden i Sverige. Men jag är glad att fem företrädare är på plats av de åtta partiledarna som bjudits in, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef för West Pride.

Hbtqi-debatten ska röra frågeställningar om könstillhörighetslagen, transvården, föräldraskap, surrogatmödraskap, omvändelseförsök, hedersförtryck, asylrätten för hbtqi+personer och Migrationsverkets trovärdighetsbedömningar och går att följa online med start klockan 12. Programledare för evenemanget är journalisten och författare Alexandra Pascalidou.

Artikeln har ändrats. I en tidigare version stod det att Liberalerna inte hade någon representation på plats. Men efter att West Pride igår (den 23 augusti) offentliggjorde uppslutningen till debatten tackade Liberalernas Fredrik Malm ja till inbjudan.