52 miljoner filippinare har nu möjlighet att rösta i ett land där hbtq-rättigheter inte är en självklarhet och där den katolska kyrkan har stort inflytande. Över 90 procent av alla invånare är kristna.

Ang Ladlad, som betyder ”komma ut”, kämpar för tre platser i kongressen. Partiet har tidigare förbjudits delta i val, med motiveringen att det är omoraliskt. 2010 som var första gången partiet tilläts ställa upp fick det 113 187 röster. Men för att få en plats i kongressen krävs minst två procent av alla röster.

Paritets främsta fokus är att ge hbtq-personer samma rättigheter och möjligheter som alla andra i landet. Det har de inte i dag.
– Det handlar bara om lika, och inte om särskilda rättigheter för oss, säger Danton Remoto, partigrundare och partiledare.

Medlemmarna vill driva igenom en antidiskrimineringslag och i framtiden även ge medborgarna laglig rätt att gifta sig med någon av samma kön.
– Men just nu tror jag inte invånarna här är mogna för könsneutrala äktenskap. I Europa har man börjat med en antidiskrimineringslag och sedan kommit med könsneutrala äktenskap. Den är nog det första steget, säger Danton Remoto.

Bemz Benedito, som kan vara en av de som väljs in i kongressen, från Ang Ladlad, blev utsatt för sexuella övergrepp när hon gick på universitetet.
– Men som transperson får man ingen rättslig hjälp. På pappret är jag fortfarande man och enligt våra lagar kan inte en man våldta en annan man.

Bemz Benedito var den första transsexuella personen i landet att ställa upp i kongressval. Om hon får en plats efter det här valet återstår nu att se.

Landinformation: Filippinerna
Invånare: Runt 90 miljoner
Huvudstad: Manila
Valuta: Filippinsk peso
Homosexualitet: Det finns ingen lag mot homosexualitet, men den katolska kyrkan tar ställning mot homosexualitet. Om preventivmedel ska vara lagligt är också en fråga som debatteras.
Övrigt: I Sverige bor nästan 8 000 filippinska medborgare

Bemz Benedito.
Många medier är intresserade av partiet.