Sent på onsdagseftermiddagen, efter nästan en vecka på förvaret i Göteborg, kom beskedet att utvisningshotade Znar Bozkurts ansökan om uppehållstillstånd ska prövas på nytt. Detta efter massivt stöd från aktivister, som samlat ihop nära 4000 namnunderskrifter senaste dagarna, mediauppmärksamhet och ett intensivt arbete av juridiska ombuden Abdullah Deveci och Miran Kakaee.
Han kommer dock bli kvar på förvaret i Kållered, eftersom Säpo fortsatt klassar honom som “hot mot rikets säkerhet”. Bevisen mot honom är hemligstämplade och går därför inte att ta del av eller bemöta. Offentliga ombudet Abdullah Deveciska nu överklaga beslutet om fortsatt förvar till Migrationsdomstolen i Stockholm.

– Han har bott här åtta år och har inte begått ett enda brott. Vad tror de att han ska göra? Det är bara löjligt, menar Deveci.

Znars juridiska ombud Abdullah Deveci
Abdullah säger att det är lätt att tro att allt är över när ärendet nu återöppnas. Därför är det viktigt att fallet fortsätter att uppmärksammas.
– Det är ett politiskt ärende som är kopplat till Natoavtalet. Blir Znar frisläppt de här dagarna när Sverige, Finland och Turkiet möts ser det inte bra ut politiskt. Man ska inte bli lugn förrän det slutliga beslutet är taget.

Bozkurt har hungerstrejkat sedan han greps i förra veckan och kommer fortsätta göra det tills hans släpps ut.

– Jag kommer göra det om jag så ska behöva hålla på i ett år. Man kan inte köpa frihet hur mycket pengar man än har. Därför fortsätter jag, säger en tagen Znar Bozkurt i ett samtal med QX från förvaret.
Znar har nära till gråt och uppger att han inte mår bra. Hans huvud snurrar och kroppen värker.

– Det gör ont i hjärtat, berättar Znar, det känns som att det kommer att stanna. När jag kom till Sverige och träffade Tage, såg att RFSL finns, att det är normalt att vara homosexuell, då tänkte jag att vi är födda så här. Vi kan inte ändra oss. Innan trodde jag att det bara är jag som har sådana här känslor, alla andra är friska, de gillar tjejer. Här är gayvärlden jättestor och jag vill inte gömma mig. EU-länderna måste öppna upp för hbtq-personerna. I Turkiet får vi inget jobb, ingen lägenhet.

Abdullah Deveci hoppas att Migrationsverket nu kommer fram till att det är farligt för Znar att återvända till Turkiet, eftersom han stämplats som “PKK-terrorist” och lever öppet som homosexuell i Sverige, och att de beviljar honom tillfälligt uppehållstillstånd.

– Jag hoppas de tillämpar lagen på rätt sätt den här gången. Allt är så tydligt, varje vecka dör en fånge i de turkiska fängelserna. De dödar fångar strax innan de ska släppas ut och påstår att de begått självmord. Senaste åtta månaderna har 43 fångar dödats på det sättet. Znar uppfyller alla kraven för uppehållstillstånd och utgör absolut inte något hot mot rikets säkerhet. Sverige har utsatt honom för psykisk tortyr, påstår Deveci.

Senast om några veckor kommer ett nytt beslut i Znar Bozkurts ärende. QX fortsätter bevaka fallet.