En 36-årig man från Sicilien återvände hem till Italien efter en femdagars semesterresa till Madrid i Spanien i juni. En dryg vecka efter hemkomsten fick han feber, huvudvärk, halsont och svår trötthet.

Han sökte vård och testade positivt för covid den 2 juli, en sjukdom han också testade positivt för i januari och har vaccinerats mot.

Senare samma dag upptäckte 36-åringen ett utslag på sin vänstra arm. Utslaget spred sig till övriga delar av kroppen och utvecklades till varfyllda blåsor vilket fick honom att återvända till sjukhuset för ytterligare bedömning.

På universitetssjukhuset i Catania uppgav han att han under sin resa haft oskyddat sex med män och testades för apkoppor. Provsvaret kom tillbaka positivt för apkoppor och ytterligare tester visade även att mannen var hiv-positiv. Enligt läkarnas bedömning beräknas smittotillfället för hiv-infektionen inträffat nyligen. Ett antagande som bekräftades genom att mannen testat negativt för hiv under hösten 2021.

Det unika fallet har nu blivit omskriven i en vetenskaplig artikel publicerad i Journal of Infection. I artikeln beskriver läkarna att fallet är ”helt unikt” och bekräftar att sexuella kontakter är dominerande för smittspridningen av apkoppor.