I stadsdelen Hyllie i södra Malmö brann en lägenhet natten till fredagen den 22 juli. Inne i lägenheten hittades en medvetslös man som fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Den mördade mannen var 35 år och levde enligt polisen ”ett rikt socialt liv med många vänner”. Han var öppet homosexuell vilket gör att polisen inte utesluter att det rör sig om ett hatbrott. Enligt Sydsvenskan är ett möjligt motiv som polisen nu utreder att han lurats in i en ”dejtingfälla”.

En vän till 35-åringen berättar för QX om en glad och karaoke-älskande kille som tyckte väldigt mycket om människor.

– Han jobbade med människor och var väldigt glad och öppen. Han var en sådan som pratade med alla. Han älskade karaoke så han brukade hänga på Azalee på Möllan.

Hade börjat dejta en man han träffat på Pride

Det var också på karaokebaren Azalee som de sågs sista gången, en vecka innan 35-åringen mördades i sitt hem.

– En vän till oss båda hade fyllt år så vi sågs där. Vi pratade lite den kvällen och allt verkade bra i hans liv. Han hade börjat dejta någon som han träffade i samband med Pride och var glad.

Den kvällen sjöng 35-åringen två låtar. En lugnare tillsammans en kompis och en låt med lite drag i som han rev av själv.

– Han kunde verkligen dra igång en publik när han sjöng. Annars var han ganska stillsam, säger vännen och fortsätter:

– Jag blev chockad att det här hände honom. Jag har svårt att tänka mig att han uppfattades som provocerande för någon. Han var lite känd inom communityt, men inte för allmänheten.

Efter mordet på 35-åringen har hans vän blivit lite mer försiktig i livet. Han berättar att han till exempel inte bjuder hem någon från Grindr, utan istället träffas ute.

– Det har satt lite skräck i en, att en i communityt mördats på det här sättet. Jag har hört från andra här nere att de också är oroliga.

I ett pressmeddelande från polisen vädjar de om tips från allmänheten. Polisen beskriver bland annat att mannen ofta sågs cyklandes på sin svarta herrcykel och att han regelbundet besökte ett gym i närheten av sin lägenhet på Bures gata 16.

Polisen ber specifikt om tips från personer som har gjort följande observationer.

  • Iakttagelserna kan gälla både personer som brukar vistas i närheten av adressen och övriga som kanske är okända.
  • Det är även av stort intresse om du gjort andra iakttagelser av målsäganden eller andra personer runt denna adress, dagarna före mordet.
  • Vidare så tar polisen tacksamt emot övriga upplysningar om mordet eller den mördade. Detta kan gälla allt från relationer till allmänna observationer.

Tips rings in till 114 14 eller lämnas genom polisens tipsformulär.