Förra veckan firades Pride i Jönköping och i lördags skulle det efterlängtade Pridetåget ha gått genom staden. Men i fredags ställdes paraden hastigt in av arrangören Jönköping Qom ut efter att de fått en förvirrande kravlista från polisen.

Enligt arrangören har de i flera år haft problem med polistillståndet för paraden. I ett uttalande skriver de att de alltid fått tillstånd att ha evenemanget, men att det kommer först samma vecka som Pridetåget ska avgå.

”Oavsett hur tidigt vi ansöker får vi oftast godkännandet omkring en vecka innan paraden. I år kom det på eftermiddagen dagen innan paraden” skriver de på sin hemsida.

När tillståndet väl damp ner knappt 24 timmar innan paradstarten innehöll det ett krav som Jönköping Qom ut inte var beredda på: I årets Pridetåg fick inga fordon förekomma med undantag för fordon som krävs för att rörelsehindrade ska kunna delta.

”Detta ansåg vi var ett orimligt krav att ställa på vår förening med så ont om tid. Vi försökte ringa alla vi kunde. Människor på Jönköpings kommun, vår handläggare på polisen och polisen själva. Vi nådde inte jättemånga och de vi nådde var lika förvirrade som oss”.

Till Jönköpings-Posten säger polisen själva att de inte vet vem det var som har ställde kravet på att utesluta fordon, och att de från polisens sida hela tiden var inställda på att Prideparaden skulle bli av.

Men när det väl kom fram att polisens fordonskrav var ett misstag hade paraden redan ställts in, och med så kort varsel hann inte Jönköping Qom ut vända på skutan.

Som tur var behövde inte staden gå helt paradlös i år. De politiska ungdomsförbunden var på plats i regnet och gick trots allt tillsammans med andra som vägrade ställa in. Arrangörerna packade istället in regnbågsbanderollen i bilen och körde till grannstaden Eksjö för att ansluta till deras Prideparad som hölls i lördags.