I en nyligen släppt reklamfilm för Visit Qatar besöker 47-årige David Beckham olika platser i landet och hyllar landet med ord som ”verkligen speciellt” och ”ett fantastiskt ställe”. Han avslutar också hela klippet med att säga att han skulle vilja ta sina barn hit.

Men reaktionerna har inte låtit vänta på sig och Beckham, som sedan han slog igenom flirtat med HBTQ+communityt, fördöms för sitt ryggradslösa beteende. Homosexualitet är som bekant olagligt i Qatar och kan ge upp till tre års fängelse, eller dödsstraff under de stränga sharialagarna. Till och med att även ens öppet stötta HBTQ-rättigheter ses som olagligt.

Brittiska fotbollsorganisationen 3Lionspride, som består av HBTQ+supporters, kallar Mr Posh Spice för  ”inget annat än den senaste i raden av sellouts”. Och brittiska Amnesty Internationals Felix Jakens säger i en kommentar till The Telegraph:
– Detta är det senaste stilfulla och positiva videoklippet om Qatar som David Beckham satt sitt ansikte på, och återigen nämns ingenting av landets avskyvärda brott mot mänskliga rättigheter.
Jakens säger i samma uttalande att Beckham är det perfekta ansiktet utåt för landets image, och menar att han istället borde använda sin plattform till att få FIFA och Qatars myndigheter att ställa till rätta det fruktansvärda utnyttjandet av tusentals immigranter som riskerat (och offrat) liv för att se till att Qatar har en fungerande infrastruktur under VM.

Unicefs David Challen, som jobbar med att förhindra förtryck inom hemmet, twittrade: “David Beckham, uttalad feminist och UNICEF ambassador, kickar igång en multimiljon-satsning på att få turister till Qatar och beskriver det som en fantastisk plats. Ja, förutom att det är illegalt att vara gay och en plats där kvinnor fortfarande behöver tillstånd att studera eller gifta sig.
Han fortsätter:
”Efter att Jake Daniels blev den första professionella fotbollspelaren sedan Justin Fashanu kom ut 1990, så frågade sig Beckham varför gays skulle vara mer annorlunda än någon annan. Ändå väljer han nu att bli ansiktet utåt för homofoba Qatar…”

David Beckham har ännu inte svarat på kritiken.

Fotbolls-VM i Qatar äger rum 21 november till 18 december och Sverige är inte kvalificerade.