Omkring 6500 personer deltog på fredagskvällen i en minnesmanifestation i tyska Münster för Malte C som avled efter att ha misshandlats svårt vid förra lördagens Prideparad i staden.

Malte C. gav stöd till två kvinnor som verbalt attackerades av en homohatande åskådare. Två slag fällde Malte C. som i fallet slog sig så illa att han i en vecka legat i koma. På fredagsmorgonen avled han på sjukhuset.

Hatbrottet har skakat om Tyskland. Flaggor hissades på halv stång runt om i Münster och i en kondoleansbok som satts upp för allmänheten att skriva i skrev enligt Queer.de borgmästaren Markus Lewe (CDU) ”Denna grymma händelse visar att vi fortfarande måste göra mer för jämlikhet och acceptans av människor med olika sexuella läggningar”.

Minnesplatsen för Malte C. i Münster på fredagskvällen.

Malte C, var transman, aktiv i den tyska transrörelsen.  Felix Adrian Schäper, styrelseledamot i föreningen Trans*Inter*-Münster berättade för nyhetsbyrån Deutsche Presse-Agentur att: ”Han bar vår banderoll på demonstrationen. Han var gladare än han varit på länge.”
– Det var inte slutet han förtjänade, sa Schäper vidare och sa att övergreppet ”definitivt var en attack på queerrörelsen”.

Runt om i Tyskland hålls under helgen minneshögtider för att hylla Malte C. och protestera mot hatet.

Under fredagseftermiddagen greps en 20-årig man av polisen misstänkt för den dödliga misshandeln. Vid attacken skall även en andra man ha varit inblandad, den personen är ännu på lördagsmorgonen inte gripen.

Vittnesmål beskrev mannen som  1,70 till 1,80 meter lång, 18 till 20-årig tonåring med lätt kroppsbyggnad och skägg. Han var klädd i vida jeans, en T-shirt och en ”Beppe-mössa”. Hans följeslagare ska ha varit i samma ålder, även han en man klädd i en vit T-shirt.