Efter att franska Nationalförsamlingen röstat igenom en ny äktenskapslag och motsvarigheten till Lagrådet konstaterat att förändringarna inte strider mot landets konstitution, kunde president François Hollande under lördagen meddela att de första äktenskapen kommer att kunna ingås från den 29 maj i år.
Motståndet från högeroppositionen är fortsatt starkt och manifestationer mot samkönade äktenskap planeras till kommande helg.
Oppositionen hoppas att äktenskapsfrågan vid kommande lokala val skall leda till att fler borgmästare som inte vill viga samkönade par skall väljas.
Hollande markerade dock under lördagen att han inte kommer acceptera att lagen urholkas genom att borgmästare, med sin vigselrätt, vägrar följa den när det kommer till samkönade par.

Totalt är det idag 14 länder i världen som har infört en könsneutral äktenskapslag den politiska vägen.
I Brasilien blev samkönade äktenskap i praktiken legaliserade i veckan genom ett federalt domstolsbeslut där delstater inte längre kan neka samkönade par som vill att ingå äktenskap. Utslaget i Conselho Nacional de Justiça med siffrorna 14 mot 1 den 14 maj i år blev juridiskt bindande från och med i torsdags.