Arrangörerna för Europride 2022 står pall och säger att evenemanget kommer att äga rum som planerat, trots upprepade religiösa och högerextrema protester mot Europride och att självaste presidenten ställde in evenemanget under en presskonferens.

Igår tog anti-pride demonstranterna till Belgrads gator återigen, bärande en enorm serbisk flagga, religiösa symboler och tavlor samt bilder på Rysslands president Vladimir Putin.

”De vill vanhelga det heliga äktenskapet och familjen samt tvinga fram ett onaturligt förbund för att ersätta äktenskapet” sa den serbisk-ortodoxa patriarken Porfirije i ett tal till till demonstranterna igår.

I slutet av augusti meddelade Serbiens president att landet inte längre kunde stå värd för Europride. Vučić erkände att sexuella minoriteters rättigheter hotas i Serbien men sa att regeringen intensivt pressats att ställa in Pride av högergrupper och representanter från den serbisk-ortodoxa kyrkan. Det kombinerat med oroligheter i Kosovo och ekonomiska utmaningar menar presidenten gjort att de inte har något annat val än att ställa in.

Men Pride-arrangörerna har konsekvent hävdat det motsatta. Europride i Belgrad ska bli av och de kommer inte heller att kompromissa med Prideparaden planerad till lördag den 17 september.

”Det är inte ett alternativ att ställa in eller skjuta upp paraden. Det kommer att äga rum som planerat för Europride är inte Europride utan en parad. Vi är medvetna om att den kan komma att förbjudas, eftersom paraden har belagts med förbud förut, men alla tidigare förbud har varit olagliga, sa Civil Rights Defenders Europa-chef och Europride arrangören Goran Miletić i torsdags och fortsatte:

”Vi bjuder in alla att vara med oss. Vi är serbiska medborgare, som alla andra, och vi vill använda vår mötesfrihet. Vi kommer att vara där. Vi kommer att gå tillsammans för kärlek”.