Sedan den ryska invasionen i Ukraina har staden Charkiv och dess region i den nordöstra delen av landet var under ständig attack. Den senaste veckan har den närliggande krigsfronten flyttats bort från staden och flera mindre städer i Charkiv-regionen har befriats från den ryska militären. Mitt i rapporter om krigsbrott och skräckbilder från massgravar där civilas kroppar grävs fram med skador som vittnar om tortyr är det nu dags – för Pride.

Charkiv Pride invigdes i lördags den 17 september och pågår fram till och med söndag den 25 september.

På sin instagram förklarar arrangörerna varför Pride i Charkiv inte kan ställas in ens för brinnande krig.

”Charkiv Pride är ingen fest och det har det aldrig varit. Marschen är en demonstration för mänskliga rättigheter och ett viktigt verktyg för att visa att vi vill ha lika rättigheter. Och vi kommer att uppnå det”.

Vidare skriver de att Ukraina har valt att utvecklas i en demokratisk riktning och siktar på att bli medlem i EU. En ambition som Charkiv Pride konstaterar kräver att staten ger hbtq+personer samma rättigheter som heterosexuella.

”Vi vill inte ha ‘särskilda rättigheter’. Vi vill ha respekt och skydd i lag. Hbtq+communityt är med och krigar för ett fritt Ukraina. Därför borde vi få samma rättigheter som andra medborgare”

”Historiskt har Charkiv kämpat med ett ryskt narrativ och propaganda. Homofobi är en del av den ryska ideologin. Så låt oss kasta ut dessa värderingar och ojämställdhet och gå tillsammans mot segern. Seger mot rasism, diskriminering och förtryck”.