2020 startade Nederländernas fotbollslandslag kampanjen One Love för att lyfta fram mångfald och ta strid mot diskriminering. Nu har sammanlagt nio landslag anslutit till initiativet: Sverige, Norge, Belgien, Danmark, Tyskland, England, Frankrike, Wales och Schweiz.

Kampanjen kulminerar i fotbolls-VM i Qatar där homosexualitet är olagligt och straffbart med tre års fängelse. Under VM-matcherna ska lagkaptenerna bära One Love-band med ett regnbågshjärta på. Sverige och Norge som inte har kvalificerat till VM kommer också att bära bindeln men på andra matcher. Victor Nilsson Lindelöf kommer ha bandet under Nations Leauge-matcherna mot Slovenien och Serbien.

Nederländernas lagkapten Virgil van Dijk säger till NOS att kampanjen har ett viktigt budskap som passar fotbollen.

”Alla är jämlika på planen och så borde det vara överallt”

Englans kapten Harry Kane ska bära bandet för första gången imorgon i matchen mot Italien och säger att han är ”hedrad” för att delta.

”Som lag må vi tävla mot varandra på planen men vi står enade mot all form av diskriminering. Det här är nu viktigare än någonsin i en tid med stor splittring i samhället. Att bära banden kommer skicka en tydlig signal när hela världen tittar”.