På Migrationsverkets förvar i Göteborg har det varit två bråkiga veckor. Det hela började med att en ny man sattes i förvaret. Mannen gillar inte bögar och vill därför inte att homosexuella Znar ska vara nära honom, vilket QX har rapporterat om.

– Jag hade aldrig sett honom förut. Men han kände några av mina vänner från Azerbajdzjan här på förvaret. Min azerbajdzjanska vän, som pratar ryska, sa att han var ledsen men att han inte längre får ha kontakt med mig för då skulle den nya slå ner honom. Nu är jag helt utfryst. Den nya mannen har sagt till alla att inte prata med mig eftersom jag är bög. Han är jättearg, han hatar verkligen mig, sa Znar till QX för en vecka sedan.

Igår inträffade en incident på förvaret. Znars make Tage berättar att en av Znars vänner brutit mot den nyintagnes regel om att inte tilltala Znar vilket ledde till att två intagna ”gick på” vännen och det blev stökigt.

– Znar var inte inblandad i själva bråket. Men efter det kom beskedet att Znar skulle flyttas till Märsta ganska fort. Jag pratade med honom fem minuter innan transporten avgick i morse och det var helt bedrövligt. Han vill inte flyttas. Nu hamnar han plötsligt 50 mil bort från mig istället för sju mil. Det är tufft när man inte har möjlighet att ta sig dit och hälsa på. Vi pratar i telefon varje dag, men det är en annan sak att ses fysiskt, säger Tage.

Sedan klockan 08.00 imorse är Znars mobiltelefon avstängd och han går inte att nå. Men i natt gick han själv ut på Twitter och vädjade om hjälp att stoppa flytten.

– De väckte mig mitt i natten och sa att imorgon bitti skickar vi dig till förvaret i Märsta. Anledningen är att jag idag blev attackerad av den ryska gruppen igen för min sexuella läggning.

Znars juridiska ombud Miran Kakaee fick imorse ett mejl från Migrationsverket där det stod att Znar idag flyttas till Märsta där han kommer att stanna. De bekräftar att förflyttningen beror på att en intagen på förvaret i Göteborg betett sig hotfullt mot Znar.

– Jag tycker att det är idiotiskt att man väljer att flytta på Znar. Det rimliga hade varit att flytta på den som hotar. Nu drabbas istället den som blir utsatt för homofoba angrepp ytterligare.

Vidare säger Kakaee att det här kommer att påverka hans möjligheter att besöka Znar vilket ”absolut försvårar” arbetet.

Vad har förvaret för rättigheter egentligen? Får man flytta på intagna hur som helst? 

– Ja. Själva frågan om vart du ska placeras äger Migrationsverket. Vi kan framföra vår kritik och säga att det är dåligt, vilket vi kommer att göra. Men vi kan inte göra något för att stoppa det här.

Kakaee berättar att Migrationsverket hade en annan möjlighet som uppenbarligen valdes bort, nämligen att flytta på homofoben.

– De skulle ha kunnat säkerhetsplacera den person som utgör hotet inom kriminalvården, vilket man ska göra när en person är hotfull.

Znars vän Joel Malmgren som är juridikstudent och asylrättsaktivist rasar över beslutat att flytta Znar och kallar det för ”hjärtlöst”.

– Han kommer bli ännu mer isolerad och psykiskt må mycket sämre när hans make och vänner inte längre kommer ha möjlighet att besöka honom. Det är inte värdigt att bestraffa offret och jag önskar att Migrationsverket förstod att den bästa lösningen hade varit att låta Znar komma hem till sin man där han är trygg. Inte att flytta honom till en annan del av Sverige, till ensamhet och depression, säger Malmgren.