Under söndagen väljer italienarna ett nytt parlament. Enligt opinionsundersökningarna blir det en högerpopulistisk majoritet där ”Fratelli d’Italia” (Italiens bröder) med Giorgia Meloni som ledare slår sig samman med Matteo Salvinis Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia och även ”liberalkonservativa” Noi Moderati.

Ett valresultat som därmed följer andra länders, inkluderat Sveriges, högerpopulistiska uppsving med en kritik mot flyktingar och invandring i centrum. Två av den italienska högerkoalitionens partier, Lega och Forza Italia, dessutom med goda relationer till Rysslands regering och president.

Resultatet när Gay.it frågade de italienska partiernas syn i aktuella hbtq-frågor.

Italienska tidningen Gay.it har frågar partierna om deras ställningstaganden i hbtq-frågor där de fyra partierna som antas vinna alla svarar nekande på alla tidningen frågor,.

På frågan om att införa en samkönad äktenskapslag svarar alla fyra nej.

Gay.it uppmärksammar att Italiens bröder reagerat kraftigt mot på ett barnprogram på statliga TV-kanalen RAI där en samkönad familj finns med. I fredags försvarade partiets kulturpolitiske talesperson Federico Mollicone de hårda omdömena om barnprogrammet Peppa Pig:

– Dessa frågor är väldigt allvarliga. Det finns beteendekoder för barnprogram, som t.ex tecknade program för 4-åringar. Ni kan ju berätta för mig om 4-åringar kan vänja sig vid detta, om de kan hantera komplexa koncept så som homosexuella adoptioner. Att presentera detta som naturliga fakta, när så inte är fallet.

Vid samma tillfället, i intervjun med San Marinos TV, utvecklade han:

– Så länge den italienska staten inte har reglerat dessa par, är det fel att visa detta som normalt, för det är det inte.

På de övriga frågorna som Gay.it ställde i sin valenkät svarade partierna i den troliga regeringskoalitionen också nej:

En inkluderande sexualundervisning i skolorna, erkännande av samkönade föräldraskap, en ny könstillhörighetslagstiftning, lagstiftning mot diskriminering av hbtq-personer, förbud mot omvändelseterapi och ett lagligt erkännande av intersexuellas rättigheter.

Lika negativa till reformer för att stärka hbtq-personers livsvillkor i Italien är partiet Italexit.

Italia Viva, den tidigare premiärminister Matteo Renzis parti, svarar nej på alla frågor utom att stärka skyddet mot diskriminering. Den ”liberalsocialistiska” och antifascistiska partiet Action svarar ja på alla frågor utom att förbjuda omvändelseterapi.

Ja på alla frågor svarar Den gröna vänstern och ”Mer Europa”-partiet som tillsammans med det socialistiska partiet Partito Democratico  och centerpartiet Impegno Civico samlat det rödgröna alternativet. Det två sistnämnda partiet ställer sig bakom en könsneutral äktenskapslag och stärkt diskrimineringsskydd men inte den italienska hbtq-rörelsens krav på att erkänna regnbågsfamiljer och de är också mer skeptiska till reformer vad gäller könstillhörighet.

Även det Europa-skepetiska populistpartiet Femstjärnerörelsen svarar ja på alla frågor från Gay.it.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna ser Italiens bröder ut att få ca 24%, Partito Democratico ca 21%, , Femstjärnerörelsen ca 13% och Lega ca 12%.