Igår avslutades Charkivs Pridevecka med en Prideparad. På grund av det rådande läget i den ständigt bombarderade staden fick paraden flytta ner i tunnelbanesystemet.

Uppslutningen var stor vittnar bilder om. Många av paraddeltagarna bar färggrant broderade skjortor, Prideflaggor och såklart – den ukrainska flaggan.

Paraden gick genom stadens alla tre tunnelbanelinjer och stannade på tio stationer. Enligt arrangören Charkiv Pride gick det lugnt till, förutom en attack mot en deltagare som klarade sig med lindriga skador.

I lördags, dagen innan paraden, hade de pyntat en bil i regnbågsbröllops-stil. Bilen körde sedan runt i den krigshärjade staden. Kampanjen belyste den nu akut viktiga rättighetsfrågan för det ukrainska hbtqi-communityt: Samkönade äktenskap.

”Kampanjen ‘Marriage Equality’ ägde rum idag. Ett äktenskap är ett verktyg för att skydda familjer på statlig nivå. Enligt Justitiedepartementets statistik har det sedan den 24 februari skett en ökning av äktenskap. Nu kan par även gifta sig online, men det kan inte hbtqi-par. De får inte gifta sig i Ukraina. Det gör att en rad viktiga rättigheter inte finns tillgängliga för oss: Plocka upp en partners kropp på bårhuset och begrava sin närstående. Ta ett livsviktigt beslut för sin partner om hen är medvetslös. Ta hand om sin partners barn om hen kallas till fronten eller ta hand om ens partners barn om hen dör” förklarar Charkiv Pride på Instagram.

Vidare skriver de att regnbågsbröllopsbilen togs emot varmt av stadens invånare när den körde runt på gatorna.

”Man tutade, man log och hurrade för bilen”.