I jättelandet Brasilien, med 214 miljoner invånare, är situationen för hbtq-människor rätt så kluven. Homosexualitet blev lagligt 1830 – 114 år före Sverige – och samkönade äktenskap infördes 2013. Samtidigt finns, liksom i många andra latinamerikanska länder, ett utbrett våld mot homosexuella och transpersoner. 

 Hbtqi+-personer på landsbygden drabbas hårt av våld och fördomar. Och eftersom vi som bor här är mer osynliggjorda är det vanligare med ensamhet och depression, säger Luana Oliveira till QX.

Luana är 17 år och aktiv i LGBT Sem Terra (ungefär Jordlösa hbt-personer) som är ett nätverk inom MST – en organisation som bildar jordbrukskooperativ och är en av Brasiliens största folkrörelser med 1,5 miljoner medlemmar. Nu i september har LGBT Sem Terra startat upp lokalgrupper på flera nya platser.

MST, och många andra brasilianska gräsrotsrörelser, har ett starkt fokus på feminism, antirasism och minoriteters rättigheter. Det är ingen slump. Om man ska kunna bygga starka organisationer för till exempel jordlösa bönder, gäller det att alla ställer upp för varandra och att ingen hamnar utanför gemenskapen. 

Många hbtq-personer från landsbygden flyttar in till storstäderna. LGBT Sem Terra menar att de som vill måste få möjlighet att stanna kvar. 

 Vi hbtqi+-personer behöver vara inkluderade. Då kan vi fortsätta att leva på landet, odla jorden och trivas i vår hembygd, tycker Luana Oliveira.

Luana och de andra aktivisterna arbetar mycket med folkbildning och gör utbildningsmaterial om till exempel hiv-prevention och könsidentitet. Nätverket har också producerat en kort informationsfilm – O amor faz revolução (Kärleken gör revolution), som finns med engelsk text på Youtube.

 Våra vapen är utbildning, kamp, rättigheter, kärlek och respekt, sägs det bland annat i filmen. 

De vapnen kan behövas. 

Nu på söndag är det första omgången av presidentvalet i Brasilien. Den nuvarande presidenten Jair Bolsonaro står väldigt, väldigt långt ut på högerkanten och har ibland jämförts med Donald Trump, men frågan är om inte det är lite orättvist. Mot Trump alltså. Bolsonaro är inte bara en uttalad motståndare till hbtq-personers rättigheter. Han har också en tveksam inställning till demokrati och mänskliga rättigheter i allmänhet. 

Enligt opinionsundersökningarna kommer Jair Bolsonaro att förlora stort mot expresidenten Lula da Silva. Lula tillhör det socialdemokratiska arbetarpartiet PT, som har nära band med MST, fackföreningar och andra sociala rörelser. 

 Det kan hända mycket det här året. Vi hoppas att nästa regering kommer att bedriva en politik som är bra för majoriteten, säger Luana Oliveira.

Men det finns farhågor om att Bolsonaro inte kommer att acceptera valresultatet.

Jair Bolsonaro har sagt att han inte vill ha gayturister till Brasilien. Det är förstås inget att bry sig om. Brasilien är ett vackert land med en spännande historia, god mat och många sevärdheter. Väl värt att besöka, oavsett läggning. 

Men man behöver inte resa runt halva jordklotet för att ta del av den brasilianska kulturen. Brasilien är känt för sina högkvalitativa filmer. En hel del har regnbågstema, till exempel Varje gång jag ser dig, om en synskadad kille som blir kär i sin klasskamrat. 

Brasilien är ett av världens största länder, det som händer där påverkar oss och det finns all anledning att bry sig om utvecklingen. Det verkliga Brasilien består inte av en stollig president, utan av kämpande, älskande och tänkande människor som arbetar för en bättre framtid.