Malwina Chmara, 17, lade märke till en folksamling intill en kyrka i den polska staden Toruń. Demonstranterna höll upp skyltar med homofobiska budskap vilket upprörde Chmara som kände att hon behövde säga ifrån på något sätt. Hon satte sig därför ner på trottoaren i en fredlig protest och tog fram en gul krita som hon skrev ”lämna hbtq-personer ifred” med på marken.

Flera av anti-hbtq demonstranternas skyltar likställde homosexuella med pedofiler, vilket även inspirerade henne att lista namn på polska präster som anklagats för övergrepp mot barn.

Polisen anlände snabbt till platsen där de kontrollerade hennes id-kort för att sedan gå in i kyrkan för att rådgöra med prästerna, vilket Pink News har rapporterat om. En halvtimme senare fattade polisen beslutet att gripa 17-åringen.

På sin Facebook delar hon en film från gripandet och uppmanar fler att ta till aktivism och civil olydnad för att förändra landet.

– Jag skulle hellre ha passerat de hatiska banderollerna, köpt en sojalatte och gått på min föreläsning än att smutsa ner mig med krita och sitta på polisstationen i handbojor i en timma, skriver hon och fortsätter:

– Jag vet att många av er skulle vilja säga emot, men kanske inte har resurserna. Det är helt okej också. Men kom ihåg, för att bekämpa hat behöver du inte stå framför en kamera. Aktivism kan vara att skriva på Facebook att du stödjer hbtq+personer. Aktivism kan vara att filma när någon blir gripen av polis. Aktivism kan vara att skänka en slant till organisationer. Aktivism kommer i många former.

Chmara konstaterar att förändring kräver uppror.

– Jag har inte hört talas om en större samhällsförändring som skett med samhället, polisens och regeringens fulla godkännande.