Den ideella föreningen Queerförvaltningen är de som roddar Umepride, en festival med tillhörande parad som lockar tusentals deltagare.

Men efter två år av pandemi då festivalen tvingades flytta till det digitala landskapet var det svårt att få ihop en ny styrelse som skulle ta över fanan. I våras var det endast två personer kvar i Queerförvaltningens styrelse.

– De kunde inte få ihop tillräckligt många personer att ta över efter den avgående styrelsen och skrev att man inte skulle kunna fortsätta driva Umepride och att det kanske till och med skulle behöva läggas ner, berättar Diana Vallsten som är kassör i den nya styrelsen bestående av fyra personer.

– Då kände jag att det är klart att jag ska hoppa in och hjälpa till så att det blir av och får fortsätta finnas. Det finns många i Umeå som vill engagera sig och tycker att det här är viktigt, det tror i alla fall jag.

Trots knapp tid sen tillträde har de nu fått ihop en parad och en Pride-park med aktiviteter och uppträdande från det lokala bandet Jeff Elliot.

– Eftersom vi är en helt ny styrelse som tagit över har det inte funnits tid att planera en Umepride med föreläsningar och seminarier så som det varit tidigare år. Men vi ville i alla fall se till att det blir en parad så den har vi fokuserat på att få i ordning under sommaren.

– Vi är också jätteglada för att det finns lite andra Pride-initiativ i staden som andra föreningar och verksamheter har planerat. Bland annat på biblioteket och så finns det en alternativ Pride som ska vara på kulturhuset Klossen. Det är kul att det händer saker.

Paraden avgår från Döbelns park klockan 12.30 imorgon, lördag den 1 oktober, med samling till tåget klockan 12. Tidigare år har paraden lockat tusentals deltagare och enligt en uppskattning från SVT gick det hela 3 000 personer i tåget 2018.

– Det brukar vara runt 2 000 personer och det är ungefär så många som vi uppskattar kommer imorgon också, säger Diana.

Happy Pride Umeå!