I söndags beslutade Immanuelskyrkan i Örebro för att börja viga samkönade par. De är den första frikyrkoförsamlingen inom den Evangeliska frikyrkan i Sverige att säga ja till en öppen äktenskapssyn.

Beslutet fick stort stöd i församlingen där 80 procent var för och 20 procent var emot.

Johan Arenius är sedan fem år tillbaka pastor och föreståndare för Immanuelskyrkan. Till QX säger han att söndagens beslut känns bra och uttrycker stolthet över sin församling.

– Jag är glad att vi, flera hundra personer, under några år har kunnat bearbeta en komplicerad etisk fråga. För en icketroende är det sannolikt mindre komplicerat. Vi som tror på Jesus och har en evangelikal bibelsyn har att hantera Bibelordet, kyrkans tradition, vetenskapen och erfarenheten när vi processar etiska frågor.

– Redan 2017 fattade vi beslut om att vi ser att det finns begripliga argument för båda ställningstagandena. Och att vi vill leva med respekt för två tolkningar. Det beslutet ligger kvar. Vi kommer även fortsättningsvis lyfta goda skäl för båda tolkningarna. Något tillspetsat skulle man kunna säga att vi ska leva i en tolerant tolerans, istället för en intolerant tolerans, säger Arenius och tillägger:

– Jag hoppas att vi kan få vara en församling för den som är nyfiken på Jesus, eller rent av redan tror på honom och bekänner honom som Herre, men tidigare haft svårt att känna sig välkommen på grund av sin sexuella läggning.

Arenius själv var för att viga samkönade par. När QX frågar hur han resonerat i frågan säger han att det är svårt att sammanfatta men att en viktig del i hans bearbetning har varit ”fruktfrågan”.

– Att leva nära Jesus bör bära god frukt och vi kan se att församlingens sätt att hittills hantera homosexualitet inte burit god frukt. Efter input från olika håll anser jag det rimligt att förstå Bibeln på ett sätt som möjliggör vigsel av samkönade par på samma sätt som heterosexuella. Våra samtal i församlingen de senaste åren har gjort mig än mer övertygad om att äktenskapet är Guds tanke för två personer som vill dela livet i en kärleksrelation. Och då behöver vi kunna erbjuda äktenskapet som förbund och ram även för samkönade par och få be om Guds välsignelse över deras relation.

Sedan söndagens historiska beslut har Immanuelskyrkan fått motta både ris och ros från andra församlingar i Sverige. Men enligt Arenius har de positiva kommentarerna övervägt.

– Förhoppningsvis kan vi vara ett exempel på att det går att bearbeta frågor som av många uppfattas som svåra utan att bli osams och gå isär. Det går att leva med mångfald i samma församling.

Tekniskt sätt skulle det första samkönade paret kunna gifta sig i Immanielskyrkan redan idag. Men när det blir och vilka som kommer först är ännu oklart.

– Intresse finns men det lär inte bli av de närmaste månaderna.