Prideparaden i Söderhamn, den första i historien, blev en enorm succé. Omkring 2000 personer gick med för hbt-personers rättigheter.
Paraden var vid en första anblick som vilken Prideparad som helst. Discovagn, trumsektion, Vänsterpartiet, Centern, Folkpartiet, fackförbund, Fi, SSU, Miljöpartiet och andra politiska partier som brukar synas i sammanhanget. Med regnbågsflaggor i alla storlekar och en publik som applåderade fram paraden.
Men längst bak, i gula respektive blå T-shirts med texten Sverige, liksom med en svensk flagga istället för regnbågsflaggan gick lokala sympatisörer till Sverigedemokraternas och SD-politiker.
Att Sverigedemokraterna går med i en Prideparad eller medverkar på annat sätt är minst sagt kontroversiellt inom hbtq-rörelsen. Stockholm Pride antog i samband med årsmötet 2011 en skrivning som var tänkt att mot ”Olle i grind” genom att kräva att samarbetspartners tar aktivt avstånd från rasism, sexism, homofobi och transfobi.
I Söderhamn deltog Sverigedemokraternas kommunpolitiker Kenneth Thuring vid den partidebatt som hölls i mitten av maj. Vid debatten fick han enligt referaten en applåd då han meddelade att han i Kyrkovalet där han ställer upp för SD-gruppen Fädernas Kyrka vill förändra partiets syn på samkönade äktenskap.
– Vi har varit öppna från första början med att alla som sympatiserar med Pride i Söderhamn är välkomna att delta, säger Majsan Keller till QX.se på frågan om SDs medverkan.
– Jag pratade själv med Thuring som stöttar Söderhamn Pride och tyckte det här var en självklarhet. Det är bra att kunna visa att dom går med oss och inte emot.
Ett annat ställningstagande gör man hos Regnbågsfestivalen i Malmö som firas i slutet av juni.
– Frågan om deltagande i paraden har inte varit aktuell hos oss, svarar arrangerande RFSL Malmös ordförande Susanne Adielsson men lägger till att SD inte är inbjudna till den traditionsenliga partidebatten.
– Vi följer helt enkelt RFSLs linje att inte samarbeta med dem, förklarar hon.
RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund säger att hon anser att det är en sak att ta en debatt med Sverigedemokraterna.
– Men att tillåta dem att gå med i paraden är en annan sak, säger hon till QX. För oss är det viktigt att hbtq-rörelsen inte låter sig användas av rasistiska krafter.
Från Stockholm Pride bekräftas att inställningen till SD kvarstår sedan beslutet 2011.
– Vår inställning är inte förändrad, säger ordföranden Peter Rimsby. Vi kommer inte bjuda in Sverigedemokraterna till Stockholm Pride, och det beror på att de inte följer vår värdegrund gällande mänskliga rättigheter.