Den 10 oktober försattes La Couronne (som fram till 2019 var Bee Bar Malmö) i konkurs. Restaurangen drevs av Linda Lemaire och Jimmi Bengtsson och var fortsatt ett populärt vattenhål för de hbtq-personer i staden som ville gå ut.

– Det var sviterna från coronapandemin som ledde till det här. Skatten blev uppskjuten under pandemin och myndigheterna var inte samarbetsvilliga. Vi försökte med en liten insamling bland Malmö-publiken men det räckte tyvärr inte.

Vad som nu ska hända med de hbtq-gästerna som hängt kvar sen Bee Bar-tiden vet inte Linda, men hon säger att hon gärna skulle ha haft restaurangen kvar.

– Hbtq-utelivet i Malmö är mycket dåligt. Vi hade ju Red Shoe Bar och de var ju också tvungna att lägga ner. Joakim från Red Shoe försökte verkligen och gjorde väldigt mycket men det verkar som att många hbtq-personer hellre åker över till Köpenhamn och då överlever inte ställena här. Många frågade mig efter Red Shoe lade ner ”var ska vi gå nu?”. Sen var väl vi på La Couronne sista länken.

– Jag tycker att det är jättesynd att inget hbtq-ställe ska kunna överleva här. Att man ska behöva åka till Danmark, Stockholm eller Göteborg istället för att kunna gå ut i sin egen stad. Man känner kanske större trygghet hemma i Malmö, jag vet många som hellre vill vara här.

Nu ska Linda vila efter år av slit i restaurangbranschen och en tuff period där de kämpat för att undvika konkursen.

– Jag behöver ta det lite lugnt och hinna ifatt mig själv, sen får vi se om jag väljer att stanna kvar i restaurangbranschen. Men som man säger – stängs en dörr så öppnas en annan.