Lady Busty och Miss Shameless har hållit i flera hundra sagostunder för barn under det populära internationella konceptet Drag Queen Story Hour. Iklädda rödglittriga prinsessklänningar läser de sagor som Konrads klänning där Konrad beundrar sin kompis Hedvigs nya klänning som han sen får låna.

– Det är en saga som är väldigt uppskattad och kul att läsa tillsammans. Barn kan reflektera över att det inte spelar någon roll om en kille har en klänning för att det är ju bara kläder. Vad som är rätt och fel känner man ju bara själv. Vi säger ju inte att barn ska vara dragqueens, utan vill du vara superhjälte så ta på dig kläder som får dig att känna dig som en superhjälte. Det stärker barn att vara fria och att utforska, säger Lady Busty vars dragnamn kommer från det faktum att Lady Busty ofta uppmärksammar bröstcancer.

– Jag har haft en del bröstcancer i min familj och mitt dragnamn bygger på att både hylla kvinnan och uttrycka min rädsla för just bröstcancer.

Genom duons sagostunder som ofta hålls på förskolor och bibliotek möts de vanligtvis med positiva tillrop. Om det är någon som sätter sig på tvären är det vuxna.

– Barn är fördomsfria, öppna och nyfikna. Och sagostunderna är en säker plats där barn får uttrycka sig och där acceptans för andra står i fokus.

Vidare berättar Lady Busty att sagostunden aktivt tar upp ämnen som återfinns i förskolans läroplan.

– I läroplanen står det att ”förskoleutbildningen ska ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om andra genom att uppmuntra och stärka deras medkänsla och inlevelse i andra människors situation”. Och det är precis det som Dragqueen Story Hour handlar om.

Uppiskat tonläge mot sagostunden

Just de vuxna som sätter sig på tvären har Lady Busty en del erfarenhet av. På lördag ska de hålla i en sagostund på Folkets hus i orten Olofström. På sociala medier har en förälder delat affischen till eventet och tonläget i kommentarsfältet är rejält uppiskat med kräk-emojis och anklagelser om sexualisering av barn.

Vad tycker ni om de aggressiva kommentarerna riktade mot er och er sagostund?  

– Är det så en beter sig som en vuxen förebild? Jag tänker på de barn som ska växa upp i den där miljön där hatiska toner kommer fram. Vi vill att alla barn som kommer på våra sagostunder ska gå därifrån och känna sig stärkta.

Debatten förs inte bara på sociala medier. Den har även tagit sig till kommunfullmäktige i Kalmar där det igår blev en hetlevrad debatt mellan socialdemokraternas Maia Dahlberg (ordförande i kultur och fritidsnämnden) och Sverigedemokraternas Jonathan Sager.

Sager ville att Dahlberg skulle ställa in den ”motbjudande” sagostunden som planerats på Kalmars stadsbibliotek i november.  Vilket hon vägrar göra.

– Jag tänker inte stoppa två tillfällen för föräldrar i Kalmar att tillsammans med sina barn få möjlighet att besöka en normkreativ sagostund med två professionella och väldigt omtyckta berättare som under fem år haft sagostunder runt om i Sverige under devisen att världen får vara precis så olik och kärleksfull som den är, svarade Dahlberg på SD:s förfrågan.

”Vår moraliska skyldighet att se till att det inte visas”

QX ringde upp Jonathan Sager (SD) för att ta reda på mer om det han kallar för ”Sverigedemokraternas moraliska skyldighet” att stoppa sagostunden.

Vad har du fått för reaktioner på ditt ställningstagande mot Dragqueen Story Hour? 

– Från allmänheten har den varit extremt positiv. Från att jag hade mitt anförande i kommunfullmäktige igår till idag har jag fått 153 mejl från föräldrar och andra vuxna som är glada för att vi lyfter den här frågan och tar skarp ställning mot eventet. Många blir starkt emotionellt laddade när de hör att dragqueens ska läsa normkritiska sagor till barn i så ung ålder (2-7 år).

Varför är det SD:s moraliska skyldighet att stoppa det här? 

– Vi ser inga som helst problem i om vuxna privatpersoner eller tonåringar vill ha en dragshow. Men när vi lägger kommunens resurser på att låta två vuxna personer göra det här inför 2-åringar då blir det vår moraliska skyldighet att se till att det inte visas. Normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar ska inte beröra 2- till 7-åriga barn. Man ska hoppa i vattenpölar och leka med pinnar. Inte tänka på sexuella läggningar och normkritik.

Kan det inte bli problem om det kommer en ny kompis till en förskola som har till exempel två pappor, om man inte ska prata med barn om olika sexuella läggningar? 

– I den åldern är det inte fokus på om någon har en stereotypisk familj med en mamma och pappa eller en regnbågsfamilj. Det är inte där som barn lägger fokus. Det är inte som att 2- till 4-åringar går runt och tänker ”Olle har två pappor”. Jag tror inte att barn ser det som några konstigheter, men om ett barn skulle tycka att det var konstigt att en förskolekamrat har två pappor så är det upp till det barnets föräldrar att förklara vad det beror på. Vi Sverigedemokrater tycker att sådana diskussioner är förälderns ansvar och inte samhällets ansvar.

Vad skulle då hända om ett barn frågar sina föräldrar varför en kompis på förskolan har två pappor och då får som svar att det är dåligt och fel? 

– Det kommer alltid finnas dåliga föräldrar i samhället, och att säga till sin 2-åring att det är fel att ha två pappor eller två mammor är att vara en dålig förälder.

Du vill se ett förbud mot Dragqueen story hour, hur skulle ett sådant förbud kunna se ut? 

– Kommunen skulle då göra ett ställningstagande att man inte ska ha stötande och utmanande material för 2- till 7-åringar. Det skulle stoppa att kommunen finansierar sådana här evenemang.

I kommunfullmäktige igår argumenterade du emot sagostunden med att ”en tvååring inte utförligt kan förklara hur den ställer sig i normkritiska frågor”. Ska tvååringar bara få delta i aktiviteter där dom utförligt kan förklara hur de ställer sig? Riskerar inte det att bli ett smalt utbud på aktiviteter, då skulle min tvååring till exempel inte kunna åka bil med mig, eftersom han inte utförligt kan förklara hur han ställer sig i frågan om miljö och fossilt drivmedel?

– Det handlar om när det gäller komplicerade och komplexa frågor. Att åka med i en bil är enkelt och man kan förklara på ett enkelt sätt. ”Jag trycker här och då åker bilen framåt”, det behöver man inte förklara komplicerat för att barnet ska förstå. Men när det gäller normkreativitet är det omöjligt att förklara för barnet vad som händer utan att gå in på komplicerade och värdeladdade ämnet. Försöker du förklara dessa komplicerade frågor så är det enkelt att barnet får en missuppfattning eller feluppfattning och det tror jag inte någon förälder önskar sig.

Har du barn själv? 

– Nej, men det är ett personligt mål.

Har du varit på Dragqueen story hour? 

– Ja det har jag faktiskt. Det var i samband med Malmö Pride som jag gick dit för att få en uppfattning huruvida det här är lämpligt för barn och för att se vad våra skattepengar går till. Efter det eventet hade jag en stark uppfattning om att det här inte är lämpligt för 2-åringar. Så när det kom fram att det skulle ske i Kalmar såg vi det som vår skyldighet att sätta stopp för det.