I lördags skulle Lady Busty och Miss Shameless ha läst sagor för barn iklädda sina röda prinsessklänningar, ett populärt internationellt koncept som duon i år fick motta Malmö, I love you-priset för.

Men helgens sagostund i orten Olofström, Blekinge, kunde inte genomföras. Istället fick biblioteket tänka om och spela in sagostunden som nu ska klippas ihop och skickas ut till de barn och föräldrar som skulle ha kommit på eventet. Det finns också planer på att göra inspelningen tillgänglig för ännu fler. Anledning? Hat och hot som riktats mot biblioteket gjorde att säkerheten inte kunde garanterats.

Hoten, som har polisanmälts, kom på sociala medier, över mejl och i telefonsamtal till bibliotekspersonal. ”Må ni brinna i helvetet era pedofiler” ska en person ha sagt enligt polisanmälan.

Barbro Hallberg som är bibliotekschef på Olofströms bibliotek säger till QX att hon inte har upplevt något liknande under sin tid på tjänsten.

– Reaktionerna överraskade oss. Vi har hört så mycket gott om sagostunden, Drag Queen Story Hour har varit på många bibliotek och förskolor, de har till och med prisats nere i Malmö. Vi ville erbjuda barnen i Olofström att ta del av den här upplevelsen, säger Hallberg och poängterar att det är bibliotekens uppdrag att erbjuda något för alla.

– Vår förhoppning är att alla ska kunna hitta något som de gillar hos oss, och det är ju naturligtvis så att alla inte kan gilla allt. Men sådana här reaktioner har jag aldrig varit med om tidigare, nej.

Kommer ni våga boka liknande evenemang igen, med tanke på reaktionerna? 

– Ja det kommer vi. Jag har verkligen funderat på det här och det ska inte få påverka vilket urval vi gör framöver. Det hade varit galet om det fick göra det.

Miss Shameless och Lady Busty säger till QX att de själva inte fick motta hot, utan att det främst var riktat mot biblioteket.

– Vi har ständigt kontakt med biblioteket och när hoten kommit in valde biblioteket i samråd med polis och säkerhetsansvarig att göra sagostunderna digitalt. Vi vill ju alltid genomföra sagostunderna ändå och inte låta troll skrämmas men såklart är säkerheten för barnen viktigast.

Blir ni rädda när det här händer? 

– Absolut inte. Det som är skrämmande är att vuxna tar sig rätten att bete sig så här. Det blir tydligt hur stort behovet är att öka kunskapen om hbtqi, då de ofta kallar oss för pedofiler och även personalen på biblioteket.

Sticker det som hände i Olofström ut eller brukar hatet vara så stort?

– Sedan valet i september har vi märkt att det blivit mer aktivt att kräkas, hata och hota på sociala medier. Vi har hållit på i mer än fem år nu och vi ser ökningen, säger sago-duon men poängterar att det positiva är övervägande.

– Vi får enormt mycket kärlek från bibliotek, familjer och personer på sociala medier och kärlek och acceptans övervinner allt.