Den brittiska hbtq-aktivisten Peter Tatchell blir ofta arresterad. Enligt egen utsago har han deltagit i över 3000 protester, arresterats över 100 gånger och attackerats över 300 gånger. Och idag var det ”business as usual” för den nu 70-årige aktivisten när han protesterade mot Qatars diskriminerande lagar mot hbtq-personer.

Vid lunchtid delade Tatchell en bild på sin Twitter där han konstaterade att Qatar idag fick uppleva sin allra första protest för hbtq-rättigheter. Uppslutningen var endast Tatchell som stod med ett demonstrationsplakat med texten ”Qatar arresterar, fängslar och utsätter hbtq-personer för ‘omvändelse”.

35 minuter in i protesten gjorde qatariska myndigheter precis så som det stod på Tatchells skyllt. De arresterade honom.

Han var gripen och häktad i 49 minuter innan han släpptes. Under tiden i polisens förvar förhördes han om var han kom ifrån och var han tänkte ta vägen, berättar Tatchell i en video publicerad på Twitter.

”Jag står i solidaritet med de modiga qatarier som kämpar för mänskliga rättigheter men som inte kan uttrycka sina åsikter på grund av rädsla för att gripas, häktas och i vissa fall torteras. De är sanna hjältar”.