I senaste numret av RFSUs tidning Ottar har tidningens redaktion tillsammans med frilansjournalisten Annika Hamrud utsett 30 sexualpolitiska makthavare i Sverige.
Det handlar om politiker och journalister, debattörer och organisationsfolk. På elfte plats hamnar QX förlagschef Jon Voss med motiveringen ”som ständig ambassadör för sex och party har han sedan 80-talet varit framgångsrik i sitt arbete för att ge homosexuella en naturlig plats i samhället. Som VD för QX har han också drivit dejtingsajten Qruiser.
I toppen på listan hamnar möjligen något förvånande Göran Hägglund (kd) som även själv verkar ha blivit så förvånad att han valde att inte svara på ”vinnar”-frågorna. Men listan i Ottar samlar inte enbart de som man kan anta följer organisationens sexualpolitiska inriktning, utan de som utifrån olika utgångspunkter och ideologier är med att forma svensk sexualpolitik.
På andra plats hamnar författaren och scenkonstnären Jonas Gardell. Förutom ännu en i raden av hyllningar för boken och TV-serien Torka aldrig tårar utan handskar, är det för ”att i årtionden ha pratat sex på scenen” han prisas.
RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund placera på en tredje plats i ”topp-listan”. RFSLs tidigare ordföranden nämns för sitt arbete med att driva igenom viktiga förändringar, men Ottar frågar sig om inte ”arbetsmyran Westerlund intar en särställning”.
Efter de tre i toppen hamnar generaldirektören för det kommande sammanslagna Folkhälso- respektive Smittskyddsinstitutet. Därfeter EU-minister Birgitta Ohlsson, sexualupplysaren Olle Wallner och RFSUs egen Kristina Ljungros.
På åttonde till 30:e plats hittar vi:
8. Elisabeth Massi Fritz. advokat
9. Maria Sveland, författare
10. Barbro Westerholm (fp)
11. Jon Voss
12. Maria Arnholm (fp), jämställdhetsminister
13. Gudrun Schyman (Fi)
14. Maria Andersson, RFSUs nye generalsekreterare
15. Kajsa Ekis Ekman, författare, debattör
16. Mikael Gustafsson (v)
17. Liv Strömquist, serieskapare
18. Mariette de Pourbaix-Lundin, (m)
19. Gun Heimer, Nationellt centrum för kvinnofrid
20. Birgitta Stenberg, författare
21. Inti Chavez Perez, journalist
22. Johanna Koljonen, journalist
23. Sandra Dahlén, föreläsare
24. Tiina Rosenberg, professor och queer-pionjär
25. Carina Hägg (s)
26. Cathrine Pålsson Ahlgren, (kd)
27. Tasso Stafilidis, verksamhetschef West Pride
28. Jan-Olov Madeleine Ågren, transaktivist
29. Robert Jacobsson, sex-rådgivare och ”knull-reporter”
30. Andrea Edwards, skådespelare