I svallvågorna av Human Rights Watchs skräckrapport med vittnesmål från qatariska hbtq-personer om förföljelse, trakasserier och misshandel från landets polis har Storbritanniens utrikesminister James Cleverly gått ut med sina tankar om hur homosexuella fotbollsfans bör bete sig under VM i Qatar.

”Jag har tidigare pratat med qatariska myndigheter om homosexuella fotbollsfans som reser till VM och hur landet ska behandla inhemska och internationella fans. De vill se till att alla fotbollsfans är trygga, säkra och har roligt. Och de vet att det betyder att de behöver kompromissa med hur ett islamskt land är” säger Cleverly enligt The Guardian och påpekar att han tycker att kompromissen ska komma från både gayfans och värdlandet.

”Det jag vill säga till fotbollsfans är, du vet, snälla visa respekt mot värdlandet. De försöker säkra att alla kan vara sig själva och njuta av fotbollen. Och jag tror att, med lite flexibilitet och kompromiss från båda sidorna, så kan det bli ett tryggt, säkert och spännande VM”.

Kritiken mot utrikesministerns uppmaning har inte varit nådig, och nu har även landets nya premiärminister Rishi Sunaks talesperson tagit avstånd från uttalandet.

”Folk ska inte behöva kompromissa med vilka de är. Qatars lagar är inte Storbritanniens och det är ingenting som vi står bakom”.