Torsdag den 20 oktober hoppade två unga män från Davtashen-bron i den armeniska huvudstaden Jerevan. Den tragiska händelsen har skakat landat och riktar strålkastarna mot samhällets djupt rotade homofobi som förtrycker regnbågspersoner i Armenien.

Tidigare under torsdagen den 20 oktober postade paret ett inlägg på sociala medier som snabbt spred sig brett över Instagram och Telegram. Inlägget består av sju bilder från parets sista tid tillsammans. De har bytt ringar och de kysser varandra.

”Ett lyckligt slut. Beslutet att dela bilderna och vårat nästa steg fattades av oss båda tillsammans” skrev de.

Efter den tragiska händelsen har en lokal hbtq-grupp anordnat ett ljusaltare på bron dit vänner och community-medlemmar kan gå för att sörja.

Den armeniska hbtq-organisationen Pink Armenia konstaterar i ett uttalande att ”homofobin har kostat ytterligare två liv”.

”Tyvärr var det inte överraskande att se allmänhetens reaktion på det som hänt. Bilderna som delades på sociala medier blev snabbt virala och kommenterades med hatiska och stötande kommentarer, varav de flesta menade att paret gjorde rätt eftersom de var gay. Många kommentarer uppmanade även andra att göra samma sak” skriver Pink Armenia och fortsätter:

”Det är oacceptabelt att rättfärdiga andras död. De unga männen hade många år kvar att leva men den intolerans de utsattes för ledde till att de tog ett drastiskt beslut. Hbtq-personer är väl bekanta med att känna sig isolerade och missförstådda av sina familjer och av samhället. Den tragiska händelsen bevisar återigen att hbtq-personer i Armenien inte är säkra och att de inte skyddas, varken av samhället eller staten”

I ILGA Europes senaste Rainbow Index rankades Armenien på plats 47 av 49 av undersökta länder i Europa eller med nära band till Europa när det kommer till rättigheter för hbtq-personer. Utöver den extrema bristen på rättigheter är också homofobin djupt rotad i landet.