En decembermorgon 1988 hittades 27-årige Scott Johnsons nakna kropp nedanför en 60 meter hög klippavsatts vid Blue Fish Point, Australien. Polisen avfärdade först dödsfallet som ett självmord. Men Scotts bror Steve Johnson har konsekvent hävdat att det rörde sig om ett mord med sannolikt hatbrotts motiv.

2017 öppnades utredningen om det mystiska dödsfallet efter decennier av påtryckningar från Scotts familj. 2018 gick den australiska delstaten New South Wales ut med att den som träder fram med avgörande information i utredningen belönas med en miljon australiska dollar. En summa som brodern till offret personligen dubblade till två miljoner dollar i mars 2020.

Två månader senare trädde Helen White fram med information om sin exmake Scott White, 52. Tipsen ledde till att White åtalades för mordet i maj 2020. Exfrun vittnade mot honom under rättegången och sa att han ofta ”skröt om att spöa bögar”. Under rättegången chockade den då misstänkte mördaren med att plötsligt erkänna sig skyldig till mordet i rättssalen. Whites advokater försökte få erkännandet ogiltigförklarat och menade att han var stressad och led av svår ångest, men det avslogs av domaren.

Scott White dömdes till tolv år och sju månaders fängelse vilket innebär att han som minst ska avtjäna åtta år. Sedan domen föll har White fått en ny advokat och tillsammans vill de få en ny prövning.

Enligt advokaten kom White ut som gay kort efter rättegången och säger nu att han inte är skyldig. Enligt Whites advokat erkände han sig felaktigt skyldig på grund av att han fick ångest av att se offrets familjemedlemmar i rättssalen och eftersom att han fruktade att exfrun skulle ”komma efter honom” om han nekade.

Förhandlingarna om huruvida det blir en ny rättegång eller inte ägde rum förra veckan och nu inväntas domstolens besked.