Den 25 oktober tillträdde Rishi Sunak som Storbritanniens nya premiärminister och en av de första punkterna på att göra-listan i landet som hotas av en ”ekonomisk kollaps” är att tydliggöra vilka som diskrimineringslagen inte skyddar när den nämner ”kön”.

Enligt The Telegraph planerar Sunak att se över Equality Act från 2010 som idag ger skydd för personer med transidentitet oavsett om de har genomgått en könskorrigering och oavsett om de erhållit det så kallade ”Gender Recognition Certificate”. Ändringen som Sunak vill göra är att ”tydliggöra att med kön menas biologiskt kön”.

Enligt The Telegraphs avslöjande planerar också Sunak att ge föräldrar till skolelever ”mer inflytande” för sex och samlevnadsundervisning.

Uppgifterna oroar Londons borgmästare Sadiq Khan som uppmanar Sunak att skydda transpersoners rättigheter.

”Den nya premiärministern får inte vika sig och ge upp transpersoners mänskliga rättigheter. Transrättigheter måste skyddas” skriver Kahn på Twitter.

Efter det kom fram att premiärministern har planer att omdefiniera kön i diskrimineringslagen har en film från en intervju med Sunak tidigare år börjat sprida sig på internet. I intervjun får han frågan om transkvinnor är kvinnor, varpå Rishi Sunak svarar ”nej”.