Europas största undersökning om genusbaserat våld från UniSAFE, där svenska studenter deltagit, visar att hbtqi-studenter oftare utsätts för genusbaserat våld än de som inte identifierar sig under regnbågen.

Studien har inkluderat svar från både studenter och anställda från 46 universitet och forskningsinstitutioner utspritt över 15 länder i Europa, vilket gav ett deltagarantal på 46 000.

Av de 46 000 svarande uppger dessutom två av tre att de har erfarenhet av någon form av genusbaserat våld och endast 13 procent av dessa har rapporterat våldet vidare.

– Det är en hög siffra som speglar att det genusbaserade våldet är strukturellt och inte handlar om individer, säger Sofia Strid som är vetenskaplig ledare för EU-projektet UniSAFE och forskare vid Örebro universitet och Göteborgs universitet och pekar ut en position som visats vara extra sårbar.

– Forskare tidigt i karriären är en särskilt utsatt grupp. De har ofta tillfälliga kontrakt och hamnar i ett starkt beroende hos sin forskningsledare eller arbetsgivare.