Misstroendeförklaring är ett demokratiskt verktyg i riksdagen där ledamöter som saknar förtroende för till exempel en minister eller en statsminister kan rösta för att avsätta denna. Huruvida det är ett verktyg som fungerar i kommunpolitiken är dock tvivelaktigt, men nu hotar SD Kalmar med misstroendeförklaring mot socialdemokraternas Maia Dahlberg (ordförande i kultur och fritidsnämnden i Kalmar) om hon inte ställer in dragqueen-sagostunderna på biblioteket den 26 november.

”Sverigedemokraterna lovade att göra allt i vår kraft för att stoppa eventet men om eventet genomförs så kommer vi att väcka en misstroendeförklaring mot Maia Dahlberg (S)” skriver SD Kalmar på Facebook.

Vidare kritiserar de Dahlbergs reaktion på deras utspel om misstroendeförklaringen som hon i en intervju med Barometern kallade för ”det dummaste hon hört i hela sitt liv”.

”Maia Dahlberg (S) valde att kalla misstroende omröstningen (sic) för ‘trams’ och skrattade åt hela situationen. Barns välmående är inte något att skratta åt och det enda som är tramsigt är nämndsordförandens vägran att ta situationen på allvar”.

När QX hör av sig till Dragqueen Story Hour-duon vars sagoläsning den 26 november bidragit till den uppiskade stämningen säger de att de inte är oroliga.

”Vi ser mycket fram emot att besöka Kalmar och vi får så mycket kärlek. Sagostunderna är fullbokade sen ett tag tillbaka också”.