Juli 2021 var psykologen Gary Jenkins i ett cruisingområde i Cardiff, Storbritannien. Den nyskilde tvåbarnspappan identifierade sig som bisexuell och hade berättat för en kollega att han nu börjat utforska det.

Samma kväll hade tre vänner sökt sig till platsen, på jakt efter offer. Det var 26-årige Jason Edwards, 36-årige Lee Strickland och en vid tidpunkten 16-årig kvinna. De attackerade Gary oprovocerat, misshandlade honom i 28 minuter medan han låg skyddslös på marken och bad om att få leva. Delar av misshandeln fångades upp av parkens övervakningskameror där det hörs hur vännerna hetsar varandra och hur den 16-åriga kvinnan säger att ”hon behövde det där” efter hon stampat på Garys huvud.

Efter attacken tog de Garys plånbok och firade genom att köpa alkohol med hans kreditkort.

Trion erkände sig skyldiga till dråp, rån och misshandel men har konsekvent nekat till mord. I februari 2022 dömdes alla tre skyldiga för mord och livstid i fängelse, vilket betyder att de två myndiga männen ska avtjäna minst 32 år och 123 dagar i fängelse, medan kvinnan som var omyndig vid mordet ska avtjäna minst 17 år och 125 dagar i fängelse.

Men männen är inte nöjda med de långa straffen och har försökt få sina straff avskrivna. I onsdags fick de sin förfrågan prövad i en domstol i Cardiff där de argumenterade att straffen var ”överdrivna”.

Det gick sådär.

Domaren höll med mördarna om att straffen var ”långa” men också helt lämpliga i detta fall. Case closed.