En civildomstol i Italien gav i torsdags en medmamma rätt när hon klagat på att bli registrerad som ”pappa”  i hennes och den biologiska mammans barns elektroniska identitetskort, rapporterar Gay.it.

Mammorna drev frågan till domstol redan 2019 efter att dåvarande inrikesministern Matteo Salvini (Lega) genom ett dekret infört att i identitetskort som utfärdas till minderåriga skall ”föräldrar” ändras till ”far och mor”, även om föräldrarna är två kvinnor eller två män.

I domstolens utslag motiveras med att de identitetshandlingar som utfärdas, där föräldrarna är av samma kön, inte representerar det verkliga förhållandena i familjen och att myndigheterna därmed utfärdar ”falska” identitetshandlingar. Ett brott som i sig är straffbart enligt brottsbalken.

Domstolens utslag fick Salvini, idag vice premiärminister i den av Giorgia Melonis Italiens Bröder-ledda regeringen, att gå i taket på sociala medier: ”Enligt en civil domstol i Rom, innebär användandet av orden FADER och MODER (de två vackraste orden i världen) på ditt identitetskort ett brott mot internationell och EU-standard, och därmed skall de ersättas av det neutrala ordet ”förälder”. Olagligt eller diskriminerande att använda MAMMA och PAPPA. På allvar, jag är mållös”.

Från den italienska regeringen kommenteras bland annat att domstolens utslag får ”verkställighetsproblem” eftersom mjukvaran behöver uppdateras så att mor och far ersätts med förälder. Med det budskapet oroar sig nu organisationer för regnbågsfamiljer att högerregeringen kommer göra vad det kan för att inte följa domstolens beslut.

Alessandro Zan (Demokratiska Partiet) vid Pride i Milano 2021

HBTQ-aktivisten och parlamentarikern Alessandro Zan (Demokratiska Partiet) twittrade i en kommentar att ”Domstolen visar att Salvini hade fel som… ville avskaffa regnbågsfamiljer genom ett dekret.