Vi lördagens presskonferens där FIFA-chefen Gianni Infantino gick till hårt angrepp mot kritiker av Fotobolls-VMs placering i Qatar, rapporterar DN. Infantino menade att kritiker i Europa hycklar bland annat när de lyfter situationen för gästarbetare med tanke på att Europa stänger dörren för de som söker sig till kontinenten för att arbeta. Han kritiserade även att villkoren för arbetare hos de europeiskt ägda företagen sällan nämns när kritik framförs.

Qatar, där homosexualitet straffas med 7 års fängelse, menade Infantino välkomnar homosexuella nu under Fotbolls-VM.

Infantino sa även att han förstod diskriminering genom hans erfarenheter som ung då hans föräldrar var migrantarbetare i Schweiz och på grund av erfarenheter som ung och mobbad på grund av att han var rödhårig.

Under presskonferensen lyftes situationen för homosexuella flera gånger och FIFAs skotska presschef Bryan Swanson valde att komma ut offentligt för att bevisa att Qatar välkomnar homosexuella:

– Jag sitter här stolt som en gay man i Qatar, sa han och försäkrade att Infantino är engagerad i hbtq-frågor.

Human Rights Watch har i en rapport konstaterat att hbtq-personer regelbundet utsätts för trakasserier och övergrepp från myndigheter, senast dokumenterat i september i år.