VM-nationerna Nederländerna, Wales, England, Belgien, Danmark, Tyskland och Schweiz skulle markera mot värdlandet Qatar genom att lagkaptenerna skulle bära speciellt framtagna armbindlar med budskapet ”One Love”.

FIFA tillåter inte politiska budskap och har sagt nej till kampanjen vilket länderna tidigare har sagt att de ska strunta i. Men nu kastas regnbågsbandet i soptunnan. Anledningen? FIFA har hotat med sportsliga straff för de som inte följer direktiven vilket betyder att de lagkaptener som går in på planen med bandet kommer att få gult kort.

I ett uttalande till Telegraaf förklarar Nederländerna (som grundade kampanjen) beslutet att vika sig.

– Det är väldigt tråkigt att det inte är möjligt att nå en rimlig lösning tillsammans. Vi står för One Love-kampanjens budskap och kommer att fortsätta att sprida det. Men vår främsta prioritet är att vinna VM.

Idag släpptes ett gemensamt uttalande från de sju nationerna där de skrev att de var ”beredda att betala böter” som liknande policy-brott vanligtvis bestraffas med, men att de inte kan riskera att spelarna behöver lämna planen.

”Som förbund kan vi inte sätta våra spelare i en position där de kan få sportsliga straff. Därför har vi bett lagkaptenerna att inte bära banden under VM-matcherna”.